Előbb az eső, majd a hó zúdul le

2013.03.14. 07:03

A következő két napban néhol 20 centiméter hó is hullhat, a viharos szél több helyen magas hótorlaszokat emelhet. Helyenként akár óránként 120 kilométeres erősségű széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök hajnali közleménye szerint jelentős mennyiségű eső, illetve hó, továbbá viharos szél és hófúvás miatt az ország tizennégy megyéjében van érvényben első-, vagy másodfokú figyelmeztetés. Öt megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki.

Az Országos Meteorológiai SzolgálatRepülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztálya MTI-hez is eljuttatott figyelmeztetése szerint mediterrán ciklon érkezik Magyarország fölé, amely csütörtökön és pénteken havazást, szélvihart és hófúvást okoz.

Az ország keleti, délkeleti felében a havazás előtt többfelé várható nagy mennyiségű – több mint 20-30 milliméternyi – eső, de néhol akár 40 milliméternél is több hullhat. Főként délen és keleten néhol zivatar is előfordulhat.

Észak, északnyugat felől hideg, fagypont alatti hőmérsékletű levegő zúdul a Kárpát-medencébe. Ennek következtében az esőt, havas esőt napközben fokozatosan váltja fel havazás, legkésőbb a délkeleti megyékben.

Péntek késő estig a lehulló hó a legtöbb helyen 5-20 centiméter között valószínű, az északnyugati határvidéken ennél kevesebb, kisebb körzetekben pedig több várható.