Még mindig bajlódnak az árammal

2013.03.17. 19:14
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Több mint húszezer fogyasztói helyen még mindig nincs áram Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a csütörtök-pénteki időjárás okozta üzemzavar miatt - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője. Egyházi Nikoletta elmondta, a déli helyzethez képest tizenegy településen sikerült elhárítani az üzemzavart, de 50 városban és községben 20 870 fogyasztói helyen továbbra sincs áram. A legrosszabb a helyzet változatlanul Gávavencsellőn, ahol 2081-en várják csütörtök óta, hogy helyreálljon a szolgáltatás. Az 50 település között 14 olyan hely is van, ahol gyakorlatilag már van áram, községenként tíz alatti a szolgáltatást nem kapók száma, ami kisfeszültségű vagy egyedi hibára utal. (MTI)

  • Már nincs elzárt település, nincs járhatatlan út, és sok településen visszaállt a vízszolgáltatás is, mondta Pintér Sándor Belügyminiszter. Jelenleg 75 településen van még baj az áramszolgáltatással, ennek helyreállításában a katasztrófavédelem, a honvédség és a rendőrség támogatása mellett folyamatosan dolgozik az áramszolgáltató cég. (MTI)

  • Pintér hétfő estére jelentést ír Orbánnak

    A kormányfő felkérésre a Belügyminisztérium hétfő estére készíti el a rendkívüli időjárás miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló jelentését, s ezt a következő kormányülésen a kormány tudomására is hozzák - mondta Pintér Sándor belügyminiszter vasárnap. (MTI)

  • Tolna megye valamennyi közútja járatóvá vált - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Deák Balázs elmondta, megszűntek a hóakadályok a Diósberény és Hőgyész, Fürged és Ozora, illetve Györköny és Nagydorog közötti utakon is, amelyek vasárnap reggel még járhatatlanok voltak, így délután három órakor megindult a forgalom. (MTI)

  • Minden közút két nyomon járható Fejér megyében, miután az utolsó járhatatlan utakat is sikerült felszabadítani – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint munkagépeiknek sikerült felszabadítani a Sárkeresztúr és Sárosd, valamint a Mezőfalva és Sárbogárd közötti mellékutat is. Így már minden Fejér megyei közút két nyomon járható. A közútkezelő több hómarót átcsoportosít a szomszédos Komárom-Esztergom megye még lezárt útjaira, hogy ott is minél hamarabb felszabadulhassanak a még járhatatlan alsóbbrendű utak. (MTI)

  • Újabb lánctalpas honvédségi járműveket vetnek be Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében vasárnap délután - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM). Ibrány mellett a honvédség lánctalpasainak segítségével vasárnap reggel kezdték meg a magasfeszültségű távvezetékoszlopok helyreállítását. A térségben három napja nincs áram, több hektárnyi lápos, mocsaras területen dőltek ki, vagy kerültek víz alá az oszlopok. A Magyar Honvédség (MH) 5. Bocskai István Lövészdandár hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisáról várhatóan délután öt órakor újabb két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpas járművet indítanak útnak, hogy segítsék a szolgáltatás helyreállítását. (MTI)

  • A közútkezelő szóvivője, Pécsi Norbert Sándor elmondta, hogy megtisztították a hótól Veszprémben az utolsó, hóval borított útszakaszt is Nagyvázsony és Vigántpetend között. (MTI)

  • Vasárnap délután 4 órakor befejeződik a várpalotai Bakony Harckiképző Központ készenléti ideje, közölte Szausev Xénia, az alakulat kommunikációs tisztje. Csütörtök délutántól segítettek a bajba jutottaknak Hajmásér, Várpalota, Tés, Jásd településeken és környékükön.

  • Interjút adott az MTI-nek Benkő Tibor, a Honvéd Vezérkar főnöke. Arról is szó volt az interjúban, hogy ő ugyan a rendkívüli időjárási helyzet miatt csütörtök este országos készenlétet rendelt el a Magyar Honvédségnél, a hatályos törvények értelmében a honvédség nem felelőse, szervezője, vagy irányítója a katasztrófahelyzetek kezelésének, csupán közreműködő szerepe van. A honvédség személyi állományával és technikai eszközeivel ott jelenik meg és akkora erővel, amilyen megkeresés érkezik felé, magyarázta Benkő. Arról, hogy miért nem vettek részt többen a mentésben, azt mondta: minden beérkező megkeresésnek eleget tettek, és minden kérésre azonnal reagáltak.

    Nem a honvédség az első, akinek "lépnie kellett", minden erre hivatott szervezetnek megvan a maga feladata, és a honvédség bizony nem az első helyen, hanem szinte utolsó bástyaként szerepel ebben a sorban, mondta a vezérkari főnök. Ugyanakkor Benkő egyetért azzal, hogy mindez kevés a bajba jutott embereknek. A Magyar Honvédségnél már elkezdték a történtek, tapasztalatok elemzését. Benkő szerint ez a helyzet rámutatott arra, hogy az ehhez hasonló rendkívüli helyzetek hatékonyabb kezeléséhez van mit tenni, biztos, hogy változtatásra van szükség. (MTI)

  • Tolna megye valamennyi közútja járható most már, az eddig lezárt mellékutakon is megnyílt a forgalom, írja a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.

  • "Borsod megyében egyetlen egy méter villamosvezetékeket sem loptak el a helyreállítási munkák során fémtolvajok", ezzel a címmel adott ki most közleményt a megyei főkapitányság. A napokban a megyében 37 település maradt áram nélkül, most már csak 4 négy helyen végeznek helyreállítási munkálatokat az áramszolgáltató szakemberei. A közlemény pontosítja a tiszacsermelyi eset leírását, eszerint polgárőrök figyeltek fel szombat este gyanús mozgásra. A gyanús alakok a polgárőrök megjelenésére elmenekültek, 60 méter összekészített, lelógó vezetéket hagytak hátra egy baltával egyetemben. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság az ügyben lopás kísérlete miatt indított eljárást. "A megyei rendőr-főkapitányság a helyreállítással érintett területeken, helyszíni váltással folyamatos szolgálatellátást biztosít a munkák zavartalansága érdekében" - tette hozzá a közlemény.

  • Visszatelepítették a rendkívüli időjárás miatt bevetett T-72-est a békehelyőrségbe, írja a honvedelem.hu Draviczné Adamek Krisztinára, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kommunikációs tisztjére hivatkozva. A harckocsi rendben megérkezett Tatára, az MH 25. Klapka György Lövészdandárhoz.

  • A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának legfrissebb összesítése szerint 20 járhatatlan út van még az országban. Egy Veszprémben, egy Tolnában, egy Pest megyében, kettő-kettő Fejérben és Somogyban, tizenhárom pedig Komárom-Esztergom megyében.

  • Az Ökumenikus Segélyszervezet közleménye szerint munkatársaik településről településre járva segítenek Kelet-Magyarországon az áram nélkül maradt embereknek. A közösségi melegedőkbe vasárnap és hétfőn juttatják el az élelmiszerből, palackozott vízből, illetve az egyéni igények alapján összeállított csomagokból álló gyorssegélyt. A segélyprogramot az E.ON rendkívüli támogatásából finanszírozzák. A hatvanhat érintett településen a még mintegy 28 ezer fogyasztóhelyet érintő üzemzavar idején több mint 80 melegedő üzemel.

  • A katonák most a közműszolgáltatások helyreállításában segítenek több helyen, közölte a Honvédelmi Minisztérium. Az 5. Bocskai István Lövészdandár két PTSZ-M típusú kétéltű lánctalpasa Ibránynál segíti a vezetékek helyreállítását. A néhol másfél méternél is mélyebb,  vizes, mocsaras terület gyalogosan vagy más járművel megközelíthetetlen, így biztonsággal csak a PTSZ platójáról tudnak dolgozni a szakemberek. Most az első magasfeszültségű távvezetékoszlopot próbálják helyreállítani, de a több hektárnyi területen oszlopok sora dőlt ki, vagy került víz alá. A Bocskai-dandár katonái két aggregátorral járják az áramszolgáltatás nélkül maradt területeket. Az egyik szerkezetet vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Cigándtól 2 kilométerre található Szenna-tanyán vetették be. A másik aggregátorral a bocskais katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. szakemberei Tiszakarád utcáit járják. A polgármesteri hivatalok dolgozói meleg ételt és szállást adnak a katonáknak. (MTI)

  • Még mindig 66 településen szünetel az áramszolgáltatás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de több helyen csak néhány háztartást érint a kimaradás, mondta a térségi katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetője, Tóth Gabriella. Az E.ON Zrt. szerelőinek 270 kidőlt oszlopot kell helyreállítania. A honvédségtől szombaton kapott lánctalpas is tovább dolgozik, elsősorban a nehezen megközelíthető, vizes területen használják. A főhadnagy szerint a lakosság nagy része az áramkimaradáskor a hóban helyezte el hűtője tartalmát, így nem érte őket kár, amíg a szolgáltatás visszaállt. Néhány háztartásnál azonban a rendkívüli hideg időjárás ellenére előfordulhat romlott élelmiszer; ezeket a fertőzésveszély elkerülése érdekében a NyírVV Kht. által működtetett állategészségügyi telepen lehet leadni. A megyében már nincs lezárt út, a helyreállítás miatt szombat délután lezárt két útszakaszon is feloldották a tilalmat. (MTI)

  • A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság részletesebben is beszámolt arról a tiszacsermelyi fémlopásról, amelyet az ÉMÁSZ emlegetett. A rendőrség ügyeletére szombat este azzal telefonál be valaki, hogy gyanús mozgásra lett figyelmes Tiszacsermelyben. A közelben leszakadt villanyvezetéket baltával darabolták. A megzavart két tolvaj menekülés közben hátrahagyta a már szakaszolt huzalokat és a baltát is. A Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság lopás kísérlete miatt indított eljárást az ügyben egyelőre ismeretlen elkövetőkkel szemben. A rendőrség is kéri, hogy aki ilyet lát, tegyen bejelentést, már csak a kárelhárítás mielőbbi befejezése érdekében is.

  • Olvasónk a katasztrófavédelem által szervezett önkénteskedéssel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk:

    Most hallom, hogy Pintér Sándor elégedett - én ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy egyik barátommal tegnap önkéntesként jelentkeztünk segíteni, és végül délután 4-től éjfélig ültünk a buszban, fél órányi lapátolást leszámítva mindenféle munka nélkül. Elvittek minket Bábolnáig, ott vártunk másfél órát a benzinkúton, mert a velünk a buszon utazó tűzoltó elmondása szerint "nem lehet elérni a főnököt, aki majd utasítást ad", ráadásul a buszban saját szerszám sem volt, ezért arra is várni kellett. Végül a hazaúton megálltunk körülbelül fél órára kopácsolni egy autópálya-felhajtónál, a buszon utazók egyhangú véleménye szerint csak azért, hogy ne mondhassuk, hogy hiába jöttünk. Totális szervezetlenség. A hangulat a buszon ennek ellenére derűs volt, inkább csak a viccelődés ment, és megjelent az a vélemény, hogy Bakondi úr jobban tenné, ha csomagolna szépen. A tűzoltók, rendőrök, katasztrófa-védelmisek előtt le a kalappal, szintúgy az önkéntesek előtt, itt a vezetéssel és a szervezéssel van komoly baj. Elindtottak 5-6 buszt, ebből 2-3 munka nélkül maradt, szóval potyára utaztattak segíteni kívánó embereket.

  • Az ÉMÁSZ Nyrt. a közleménye szerint továbbra is minden emberével és eszközével a Bodrogköz energiaellátásának újraindításán dolgozik. Bodrogköz, Hegyköz, és Taktaköz áramellátása azért bénult meg, mert az ítéletidőben oszlopok törtek ki, és vezetékek szakadtak le. Szombaton a speciális munkagépek is elakadtak a belvizes területen, ezért a szolgáltató szakemberei most kézi erővel építik a hálózatot. Az ÉMÁSZ szerint az eredményes munkavégzést nehezíti, hogy megjelentek a térségben a színesfémtolvajok, akik a földön fekvő vezetékeket próbálják elvinni. A rendőrség tegnap este lakossági bejelentés alapján fogott el tolvajokat Tiszacsermely térségében. Az ÉMÁSZ kéri a lakosságot, ha valakinek kétsége merül fel azzal kapcsolatban, hogy az adott helyen szakemberek dolgoznak-e, tegyen bejelentés a rendőrségnél, vagy a 06-40-28-28-28-as, helyi hívás díjával hívható telefonszámon. 14 Bodrogközi település kivételével vasárnap délelőttre mindenhol helyreállt a szolgáltatás. (MTI OTS)

  • Már nincs járhatatlan út Győr-Moson-Sopron megyében, közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője. Utolsóként a Pér és Győrság, illetve a Lázi és a megyehatár közötti mellékutat sikerült felszabadítani. A két útszakasz egyelőre még nehezen járható, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a szélesítési munkákon. (MTI)

  • Reggel hat óra előtt az Ősz utcai megállónál eltört egy villamos áramszedője, amely megrongálta a felsővezetéket is, ezért a 3-as és az 51-es villamosok vonalának egyes szakaszain illetve az 52-es teljes vonalán pótlóbuszok jártak. A hibát elhárították, mindhárom villamos teljes útvonalon jár, közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere. (MTI)

  • Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. közölte, hogy az utak helyreállítása és a forgalom elindítása miatt visszavonja korábbi intézkedését, melyben átmenetileg díjmentessé tette a díjköteles autópályaszakaszokat. Vasárnap délután két órától újra csak érvényes úthasználati jogosultsággal lehet igénybe venni ezeket. Az ÁAK Zrt. arra kéri az útnak indulókat, hogy e-matricájukat már azelőtt vásárolják meg, hogy felhajtanának a díjköteles szakaszra. (MTI)

  • Kiszámíthatóvá vált a vonatközlekedés vasárnapra, szinte minden vonat menetrend szerint közlekedik, közölte Mávinform. Nincsenek jelentősebb késések és fennakadások, kivéve a Nyíregyháza-Záhony és a Budapest-Székesfehérvár vonalon. Budapest és Székesfehérvár között a késéseket egy Budatéténynél meghibásodott szerelvény okozta, amelyet röviddel tíz óra után sikerült elvontatni. Így mindkét vágányon megindult a vonatközlekedés Háros és Nagytétény-Diósd állomás között. A Máv szerint a most tapasztalható, 20-30 perces késések még a délelőtt rövidülnek, és kora délutánig helyreállhat a közlekedés. Nyíregyháza és Záhony között néhány állomáson áramhiány miatt nem sikerült teljesen helyreállítani a biztosítóberendezéseket. Itt is 20-30 percet késnek a vonatok. (MTI)

  • Mindkét PTSZ-M lánctalpas jármű készen áll a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ibrány külterületén a munkavégzésre – mondta el a honvedelem.hu-nak vasárnap reggel Révészné dr. Markovics Zita hadnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár kommunikációs tisztje. Sszombaton a hajdúhadházi Vay Ádám Kiképzőbázisról elindult első PTSZ-M elérte ugyan a célállomást, de az Ibrány térségében kialakult mocsaras területen elakadt. A jármű mentésére egy második PTSZ-t küldtek a helyszínre, amely az esti órákra elvégezte a feladatot. A lánctalpasoknak egy vízben álló magasfeszültségű távvezeték-oszlophoz kell eljuttatniuk a szakembereket a veszélyhelyzet elhárítása érdekében. A terep járhatatlan, így vasárnap reggeltől a katonák és az ÉMÁSZ Nyrt. Szakemberei katonai teherautóval derítik fel a környéket, hogy megvizsgálják, melyik útvonalon tudják a legkönnyebben megközelíteni a célterületet. A munkálatokban mindkét PTSZ részt vesz majd.

  • A 6315-ös mellékút Hőgyész és Diósberény közötti szakasza, a 6407-es mellékút Ozora és Fürged közötti szakasza, valamint a 62136-os mellékút Györköny és Nagydorog közötti szakasza még mindig járhatatlan, közölte a Tolna megyei rendőrség.

  • Vasárnap még nem fogad és nem indít repülőgépeket, közölte a Zala megyei rendőr-főkapitányság.

  • A Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság vasárnap reggel 8 órai hatállyal visszavonta a csütörtökön hozott határozatát, melyben közlekedési tilalmat rendelt el Kisbér, Komárom, Oroszlány, Tata és Tatabánya városok és térségeik területén, írja a police.hu. A megyei rendőr-főkapitányság viszont még mindig arra kéri az embereket, hogy ha tehetik, ne induljanak útnak.

  • A hétvégére vonatkozó kamionstop vasárnap este tízig érvényben van, de az ORFK közleménye szerint a rendőrség megengedi, hogy az utak mellett leállított kamionok vezetői visszatérjenek a járműveikhez, és elvezessék azokat az első pihenőhelyig.

  • Pótlóbuszok járnak több fővárosi villamos vonalán is vasárnap reggeltől, miután kevéssel hat óra előtt az Ősz utcai megállónál eltört egy jármű áramszedője, amely megrongálta a felsővezetéket is - közölte a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere. A helyreállítás és a műszaki mentés ideje alatt több villamos rövidebb útvonalon közlekedik, illetve pótlóbuszokat állítottak forgalomba.

    A 3-as villamos a Mexikói út és a kispesti Határ út között közlekedik, a Határ és a Gubacsi út között pótlóbuszok szállítják az utasokat. Az 51-es villamos a Ferenc körút és ferencvárosi vasútállomás között jár, a vasútállomástól a Nagysándor József utcáig buszok helyettesítik, az 52-es helyett pedig a teljes szakaszon pótlóbuszokat kellett forgalomba állítani. (MTI)

  • A közútkezelő munkatársai a már járhatóvá tett utakon is folyamatosan dolgoznak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának jelentése alapján a mellékutak Komárom-Esztergom és Somogy megye területén, valamint Győr, Csorna, Pápa, Sárbogárd és Solt környékén többnyire jégbordásak, a Bakonyban hóbordásak, Tolna és Fejér megyében, valamint Sárvár és Kiskunhalas tájékán pedig letaposott havasak a mellékutak. Az északkeleti területeken Nyékládháza térségében lefagyásoktól jeges, Debrecen térségében pedig letaposott havas mellékúti szakaszokra kell számítani. Sátoraljaújhely, Vásárosnamény és Mátészalka környékén jégbordás, Nyíregyháza körül deres az alsóbbrendű utak burkolata. A főutak azért általában szárazak, és azok a mellékutak Nógrád és Heves megyében, az Alföld nagy részén, a nyugati határszél közelében és Baranya megye déli felén is. A Magyar Közút arra kéri az embereket, hogy vasárnap is fokozott óvatossággal vezessenek, és mielőtt útnak indulnának, mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. (MTI)