Még mindig bajlódnak az árammal

2013.03.16. 12:19
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Megdőlt az országos hidegrekord

    Szombatra virradóra Nyírlugoson mínusz 14,2 Celsius-fokot mértek, ezzel megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord, tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Mostanáig 1932-ben volt a leghidegebb március 16-án, akkor Baján mínusz 13 fokot mértek.

  • Senki semmiről nem tájékoztatott

    Az Index olvasói péntek este óta osztják meg utazási élményeiket, az utakon, vasúton szerzett tapasztalataikat velünk, és egyre többen megírják véleményüket is arról, kinek mit kellett volna csinálnia, hogy ne fulladjon hókáoszba az ország. A megjelent olvasói véleményeket, miszerint az időjárás mellett baj volt a katasztrófavédelemmel, a MÁV-val, az autópálya-kezelővel, de talán az autósokkal is, összegyűjtöttük egy csokorba.

  • Egy olvasónk Ausztriában várakozik a határ közelében:

    Hegyeshalom felől semmilyen forgalom nincs. Nagyjábol Parndorfig áll a sor. Mi 4 órája állunk a sorban, kb. 3 km-re a határtól. Mivel az osztrák fél sem tudta reggel 8-kor, mi a helyzet az M1-esen, ezért le sem tudták terelni az autósokat időben.

  • A közütkezelő néhány perce adta ki a legfrissebb, délelőtt 11-es állapotokat mutató helyzetjelentését az elzárt településekről és járhatatlan utakról. Az ország több mint felében, tíz megyében vannak olyan utak, amiket továbbra sem tudnak használni az autósok, és négy megyében tizenkilenc település még mindig megközelíthetetlen. A teljes listát itt olvashatja >>

  • A személyautók után a 7,5 tonnát meghaladó kamionok forgalma is szakaszosan megindulhatott az M1-es autópályán Hegyeshalom és Rajka irányából Budapest fel, jelentette be a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. (police.hu)

  • Az 1-es főúton, valamint az M0-áson feltorlódott kamionok miatt az M3-as és az M5-ös autópályán Budapest felé közlekedő teherautókat megállítja a rendőrség, a pihenőkben várakoztatják a járműveket. (police.hu)

  • Az 52-es kilométer után, a tatabányai körforgalomnál feltorlódtak az autók az 1-es úton Győr felé, jelentette kollégánk. Állítólag egy kamion csúszott meg előrébb. Ezen a részen az út is jégbordás, havas, de egy traktor kotorta az utat.

  • A szombatra virradó éjszaka tízezer fogyasztónál állította helyre az áramszolgáltatást az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (ÉMÁSZ) Nyrt. Ugyanakkor az oszlopkidőlések és a vezetékszakadások miatt továbbra is súlyos problémák vannak a Bodrogköz és a Taktaköz egy részén.

  • Update: Győri családok segítségével a hó fogságába rekedt amerikai és magyar diákok csoportja már úton van vonattal Budapest felé. Kérjük önöket, már ne hívják a tanárnőt!

    Pénteken mi is megírtuk, hogy egy 30 fős busz, főként 14-15 éves gyerekekkel (amerikai cserediákok és a fogadóik) elakadt az M1-es autópályán Budapest irányában a 110. kilométernél, a Győrszentiváni lejárónál

  • Kollégánk az 1-es főúton tart Győr felé, a 33-as kilométerig jól lehet haladni, az út le van takarítva. Azt még mindig nem tudni, mikor nyitják meg az M1-est Budapestről Győr felé is, az M7-M1-es elágazásnál még mindig nem engedik fel az autókat.

    Egy olvasónk korábban az út egy felsőbb szakaszáról jelentkezett:

    Komáromig az 1-es főút a 74-es km-től állt. Pár kamikaze előzi a sort az erősen jégbordás úton, egyáltalán nem az útviszonyoknak megfelelően vezetnek... Komáromtól Tatabánya felé az 1-es főút lassan, de járható. Tatabányánál fel lehet menni az M1-re Budapest felé. Az M1-es szinte üres, tiszta.

  • Felháborodott olvasónk jelenti a Nyírségből:

    "Szabolcs-Szatmár-Bereg megye zömében csütörtök este óta még mindig nincs áram. Itt nálunk, a Dél-Nyírségben sem. 2 éve ugyanitt egy röpke szélvihar miatt 3 napig nem volt áram! Akkor égre-földre fogadkoztak, hogy többé ilyen nem fordul elő, tisztában vannak a rendszer gyenge pontjaival, gondoskodnak azok megerősítéséről. Most itt a bizonyíték, hogy semmit nem tanultak az esetből. Napok óta csak tanácstalanul várunk. Szakembergárdájuk nincs, villanyos szakemberek garmadáját rúgták ki az évek alatt, így érthető, hogy semmire nem tudnak reagálni. De senkinek nem jutott még eszébe, hogy az összeharácsolt díjak egy részét talán vissza kellene forgatni és korszerűsíteni a szolgáltatást, esetleg felkészülni a szélsőséges időjárási viszonyokra?"

  • A rendkívüli időjárás miatt egy kamion vesztegel az M3-as autópálya 227-es kilométerszelvényénél, melynek a műszaki mentését a szakemberek megkezdték. Az érintett útszakaszon a rendőrség az autópályát teljes szélességében lezárta, a mentés ideje alatt a terelés a 204-es kilométerszelvénynél megoldott.

  • Folyamatosan szállítják el az autópálya Győr felöli oldalán veszteglő járműveket az M1-esről, írja a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság. Az autópálya megyei szakaszán már csak ezek képeznek forgalmi akadályt, de a megyében az utak sokfelé jegesek, jégbordásak. Az 1-es számú főúton lassan de lehet közlekedni, de a kamionforgalmat itt még korlátozza a rendőrség. A 13-as út továbbra sem járható. (police.hu)

  • "Az ezred jelenleg nem hajt végre katasztrófa-elhárítási feladatokat" - írja a magyar Honvédség a Facebook-oldalán. Tóth József szakaszvezető, a radarezred gépjárművezetője péntek éjjel rövid beszámolót is küldött társainak a március 15-i, éjszakába nyúló mentési munkálatokról: „Nagyon, de nagyon hosszú nap volt. A látási viszonyokat el lehet képzelni, ha annyit mondok: a sötétben vízszintesen hordta a havat a szél”. Az alakulat Zirc és Olaszfalu környékéről vitt be dialízis kezelésre váró betegeket a veszprémi kórházba, majd kora délelőtt Berhida és Pétfürdő térségéből négy újabb beteg jutott honvédségi úton a nagyon fontos orvosi kezeléshez. Hóátfúvás miatt egyébként rövid időre a katonai járművek is elakadtak.

  • Szombaton délelőtt, napközben még a Dunántúlon és az északkeleti határ közelében fordulhatnak elő kisebb hóátfúvások. Az OMSZ honlapja szerint Pest, Bács-Kiskun, Borsod, Fejér, Komárom, Somogy, Szabolcs, Tolna és Veszprém megyében kell számítani gyenge hófúvásokra, ezek lassanként - előbb a Dunántúl nyugati felén, majd délutánra várhatóan országszerte - megszűnnek.

    Éjszaka foltokban zúzmarás köd képződhet. Vasárnap a Dunántúlon megerősödik a déli, délkeleti szél, de az erősebb lökések a nyugati részeken lesznek, ahol azonban hóréteg már nem borítja a felszínt, így hófúvás nem valószínű.

  • A személyautók előtt nyitották meg az M1-es autópályát, Hegyeshalomnál még mindig kamionstop van. Az autókat is szakaszosan engedik fel az autópályára a felhajtóknál és a határnál, még mindig csak lassan lehet haladni, tudtuk meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletesétől. Az is nehezíti a közlekedést, hogy ha a Komárom felé vezető szakaszon valahol a szél még a pályára hordja a havat, akkor a hóekék mögé is feltorlódnak az autósok.

  • Helikoptert is bevetett az E.ON Zrt. a hibaelhárításba Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol szombat délelőtt még mindig 50 fogyasztói helyen nem volt áramszolgáltatás. A helikopter Nyírbogdány térségében segít az üzemzavar elhárításában, mert a környék a hóakadályok miatt más módon megközelíthetetlen.

    Szabolcs és Hajdú-Bihar megyében, ahol a legnagyobb üzemzavar keletkezett, összesen 5250 kilométer hosszúságú vezetékhálózatot kellett bejárniuk a cég szakembereinek, hogy a hibahelyeket számba vehessék. Több mint 200 vezetékszakadás történt, eltört 220 villanyoszlop, és 820 esetben történt szigeteléstörés.

    Az éjszaka folyamán mintegy 10 ezer lakosnál állította helyre a szolgáltatást az ÉMÁSZ Nyrt. Továbbra is súlyos problémák vannak azonban az oszlopkidőlések és vezetékszakadások miatt Bodrogköz és a Taktaköz egy részén. Több mint 100 ember dolgozik azon, hogy a térségben a mai napon mindenhol helyreálljon a szolgáltatás.

  • Bács-Kiskun megyében hóátfúvások miatt három út le van zárva, de elzárt település nincs. Az 5213-as számú út Szabadszállás és Szalkszentmárton között, az 5305-ös Harta és Dunatetétlen között, valamint a Kunadacs és Szabadszállás között húzódó név és szám nélküli út van lezárva, mivel járhatatlanná váltak.

  • Néhány kivételtől eltekintve szombat reggel ismét elindultak távolsági autóbuszjáratok Zala megyében, ahol várhatóan estig nagyrészt helyreáll a közlekedési rend. Győrbe és Székesfehérvárra nem indultak el egyelőre a járataik, de minden más településre közlekednek, és többségében is érkeznek is buszok a zalai megyeszékhelyre. Budapestről a délelőtt folyamán indulnak vissza azok az autóbuszaik, amelyek csütörtök óta vesztegeltek a rendkívüli időjárási körülmények miatt. Az útállapotoktól függően 10-15 perces késésekre számítani kell még.

  • Egyik kollégánk közben Budapestről indult Győr felé, de az M1-M7-es elágazásánál nem engedték fel az M1-esre. Az M0-ás is teljesen be van állva az M1-es felé.

  • A Telenor egy nappal a konkurens Vodafone és Telekom döntése után szintén jóváírja az éjszakában fagyoskodók hívásait: "A szélsőséges időjárási és közlekedési körülményekre tekintettel jóváírjuk ügyfeleink belföldi hívás és sms költségeit a katasztrófa sújtotta térségekben. Pontos részleteket a jövő héten osztunk meg veletek."

  • Megindult a forgalom az M1-es autópályán Hegyeshalom felől Budapest irányába, írja a rendőrség a police.hu-n. Az ORFK hajnalban arról számolt be, hogy a rendőrség felvezetéssel megnyitotta az M1-es autópályának az országhatártól Budapest felé tartó teljes szakaszát, később azonban ismét lezárták a sztráda főváros felé vezető oldalát az M19-es kereszteződésnél, a 107-es kilométernél.

  • A mav.hu reggeli híre szerint szinte minden vonat időben elindult, éjszaka 500 hómunkás dolgozott a vasúti sínek megtisztításán. Ugyanakkor továbbra is késésekre kell számítani A reggeli órákban Nyíregyháza és Záhony között néhány vonat átlagosan 20-30 perces késéssel közlekedik. A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal Nagyszentjános-Ács közötti szakaszán okozhat az időjárási körülmény esetenként átlagosan 20-30 perccel hosszabb menetidőt. A Kaposvár-Siófok vonalon viszont a hótorlaszok miatt nem közlekednek a vonatok a pálya felszabadításáig.

    Leszakadt a felsővezeték a békéscsabai vasútállomás egyik váltója felett, ezért késnek a vonatok a Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza és a Szeged-Békéscsaba vasútvonalon. Dolgoznak a helyreállításon, amelynek befejezéséig, várhatóan tíz óráig dízelmozdonnyal vontatják a járatokat az érintett szakaszon. A mozdonycsere miatt átlagosan 50-60 perc közötti késések várhatók délelőtt.

  • Egyik olvasónk beszámolója szerint az 1-es főúton megint torlódás alakult ki. Zsámbék felé, a 26-os kilométertől áll a kamionsor, nem tudnak felmenni egy emelkedőre, mert le van fagyva.

    Egy másik olvasónk is az 1-es főútról jelentkezett:

    Most az 1 főút állt be véglegesen. Valamelyik észlény engedte megindulni a kamionforgalmat. Fél órán belül, a rettenetes jeges úton egymásba csúszott két kamion. Beszéltünk a kamionosokkal, akik színültig megtöltik a mellékutakat, időzített bombaként. Ők azt mondtak, tuti parkoló állásból álltak ki, de mivel feloldották a kötelező stopjukat, ilyenkor muszáj indulniuk, a saját cégük belső szabályai alapján. Szívből gratulálok annak az agy halottnak, aki nem tartotta fenn a kamionstoppot vasárnap estig!

  • Újabb település szabadult ki a hó fogságából Komárom-Esztergom megyében. Mogyorósbánya is megközelíthetővé vált 9 órakor, de járművel továbbra sem ajánlott közlekedni. A Nagysápra és Bajótra bevezető utakat most takarítják, rövidesen ezekre a településekre is el lehet majd jutni a közutakon. Jelenleg 5 elzárt település van Komárom-Esztergom megyében: Hánta, Csatka, Ete, Aka, Szákszend - írja a megyei rendőrség oldala.

  • Egy szállítmányozási cég ügyvezetője is írt az Indexnek: "Nyerges szerelvényem csütörtök délután 17 óra körül megállt a 81-es úton Bodajknal a kocsisorban, és ma reggel 7-kor indulhatott újra útnak. A szerelvény veszélyes árut szállitott (ADR 8.3) és a katasztrófavédelem külön figyelmet fordított ránk."

    Az ADR, azaz az európai utakon szállított veszélyes anyagok kiskátéja szerint 8-as kategóriába a maró, korróziót okozó anyagokat sorolják. A radiokatív anyagok 7-es számot kapnak, míg a biohazard jel és a 6.2-es kód a fertőző vírusoknak és egyéb biológiai rondaságok jár.

  • Egyik olvasónk éjszaka az M1-esen volt havat lapátolni. „Hó rengeteg van, helyenként 3 méteres falak, a buckáknál csak találgattunk van-e vajon alatta autó, még hétfőn is ott lesznek..." – írta. A munkában nem tapasztalt túl nagy szervezettséget, gépeket nem látott, de a kivezényelt tűzoltók és rendőrök szerinte mindent megtesznek.

  • Tamás nevű olvasónk küldte ezt a Fallout-játékokba illő képet az 1-es főút 111. kilométerénél kisodródott kamionról:

  • Az M1 autópálya Győr megyei szakaszán, a 81, 82 és 83 felhajtóknál, a rendőrség megkezdte a gépjárművek autópályára történő szakaszos felengedését Budapest irányába. Mivel az autópálya egyes területein (Komárom-Esztergom megyei szakaszain) még előfordulhatnak hóátfúvásos területek, ezeken a helyeken az útburkolat folyamatos tisztítása miatt, lassabb haladásra lehet számítani.