Mit csináljon, ha jön a forradalom napja?

2013.03.14. 14:41 Módosítva: 2013.03.15. 09:55
Orbán Viktor Brüsszelbe megy, az állami rendezvények pedig elmaradnak. Lesz nyílt nap a Parlamentben, de a szabadtéri állami rendezvények elmaradnak. A Belvárosban délután összcivil rendezvényre várnak mindenkit, ha csak le nem mondják addig azt is. A belügyminisztérium ezt kéri.

Ami biztos: pénteken nagyon hideg lesz. Az Időkép előrejelzése szerint több helyen havazás és viharos szél is várható, a hőmérséklet pedig az ország legtöbb pontján 0 fok alatt maradhat majd. Ha nem riasztja el a fagyos idő, és valamelyik rendezvény megtekintése mellett dönt, érdemes fellapoznia korábbi cikkünket, amiben összefoglaltuk mindazt, amit a hideg időben tüntetésről érdemes lehet tudnia.

Orbánt Áder pótolja

Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelbe utazott a kétnapos európai csúcstalálkozóra, ezért nem lesz itthon március 15-én. A miniszterelnök a korábban meghirdetett programterv szerint délelőtt beszélt volna a Múzeumkertben, délután pedig Áder János köztársasági elnök társaságában adott volna át díjakat. Amikor kedden kiderült, hogy Orbán Brüsszelbe utazik, Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke azt mondta, hamarosan döntenek arról, a múzeumkerti ünnepi beszédet Áder János vagy Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondja el.

Végül csak csütörtök délután jelentette be a Köztársasági Elnöki Hivatal, hogy Áder János mond beszédet a Múzeumkertben 11:40-kor. Csütörtök este kevéssel 11 óra után a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium azonban arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja

A döntés következtében számos koncert és kirakodóvásár is elmarad.

A Sándor-palota előtti Szent György teret a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezáratta, amikor felerősödött a tiltakozás az alaptörvény negyedik módosítása miatt. A TEK szóhasználatában a lezárást általában nem szó szerint kell érteni, kordonok, szalagok ilyenkor nem szoktak lenni. Valójában arról van szó, hogy a lezártnak minősített területen nem lehet tüntetni.  A TEK vezetője, Hajdu János március 8. nulla órától "a szükséges ideig, de legkésőbb" március 16. éjfélig rendelte el a lezárást arra hivatkozva, hogy biztosítaniuk kell a védett személyek zavartalan közlekedését és a terület biztonságát. Kerestük csütörtökön a TEK-et azzal, hogy március 15-én is változatlanul érvényben lesz-e a lezárás, hogyan viszonyul az az ünnepi programokhoz. Későbbre ígértek tájékoztatást.

reggel 09
Fotó: Nagy Attila / Index

A nemzeti ünnep alkalmából ingyenesen látogatható és külön programokkal készül a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Nemzeti Táncszínház, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Levéltár és az Országos Széchényi Könyvtár. Idén is ingyenesen tekinthetik meg az érdeklődők a Parlamentben a Díszlépcsőházat, a Kupolatermet és a Szent Koronát 9 órától 14 óra 30-ig.

Az Országház Kupolatermében 16 órakor adja át a Magyar Érdemrend kitüntetéseit, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díjakat Áder János köztársasági elnök. Az eredeti tervek szerint Orbán Viktor is részt vett volna a díjak átadásán.

Idén is jönnek lengyel vendégek. A Lengyel Gazeta Polska 300 klubja a Civil Együttműködési Tanácskozással és a Civil Összefogás Fórummal fog együtt ünnepelni. A Gazeta Polska Klubok különvonata reggel hét után fut be a Nyugati pályaudvarra. A lengyelek a tervek szerint elmentek volna a Múzuemkerti ünnepségre, jelenleg nem tudni, mivel fogják elütni az időt Budapesten. Bár a körülmények miatt alighanem a vonatuk is késni fog.

Tüntetések belváros szerte

Március 15-ére programmal készültek az ellenzéki pártok és mozgalmak is. A kormány csütörtök este megkérte "az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le".

Az Együtt 2014 végül péntek reggel közleményt adott ki, amiben lemondták a délután háromra a Március 15-e térre meghirdetett rendezvényüket. Mint írják, munkatársaik hajnalban helyszínbejárást tartottak és azt találták, hogy a területen több helyütt veszélyes lefagyások vannak, a Duna-parton nagy erejű jeges szél fúj, ráadásul vidéki szimpatizánsaik közül több százan jelezték, hogy nem merik vállalni az utazással járó kockázatokat. Ezen a rendezvényen szólalt volna fel Bajnai Gordon.

Az elmúlt években a nemzeti ünnepekre az elmúlt években legnagyobb tömeget megmozgató Milla is lemondta az ötórás rendezvényét.

A DK zárt helyre húzódik

Fél négytől tartott volna megemlékezést a Demokratikus Koalíció az Egyetem téren. Csütörtökön viszont Molnár Csaba bejelentette, hogy nem kockáztathatják szimpatizánsaik testi épségét és egészségét, az időjárás miatt lefújják a kinti programot. Rendezvényt azért tartanak, de zárt helyen, valószínűleg egy szállodában. A konkrét helyszínt még nem jelentették be. A tervezett program nem változik, többek között Gyurcsány Ferenc is fel fog szólalni. Az eredeti terv az volt, hogy az Egyetem térről átvonulnak a Milla tüntetésére. Molnár erről azt mondta, hogy ha a szervezők megtartják a Kálvin téren demonstrációt, akkor arra a DK vezetői átmennek majd.  Arra viszont senkit sem tudnak bíztatni, hogy vállalja ezt a kockázatot, tette hozzá.


Március 15 nagyobb térképen való megjelenítése

Nem szervez utcai rendezvényt Budapesten az MSZP, a szocialista párt központi megemlékezése ugyanis március 14-én Miskolcon lesz. Ott fáklyás felvonulást terveznek, Mesterházy Attila is ott beszél. Viszont a párt arra bíztatja budapesti híveit, hogy vegyenek részt a Milla civil tüntetésén péntek délután.

Az elempések dacolnak a hideggel

Biciklis vonulást szervezett március 15-én az LMP, az Ide veled régi bringánk! elnevezésű program délelőtt fél 11-kor indult volna a Deák térről, de lemondták.

Bár eredetileg utcára hívta híveit a Jobbik is, végül csütörtök este a párt elnöksége úgy döntött, hogy a zord időjárás miatt lemondják a másnapi rendezvényeiket. Az elnökség tagjai azért a Batthyány-örökmécsesnél részt fognak venni egy koszorúzáson délután háromkor, erre azonban csak a közelben lakó szimpatizánsaikat várják.

A metró a biztos

A különféle rendezvények miatt a fél város le lesz zárva, autózni emiatt elég nehéz lesz, és a BKV is sok járat útvonalát módosítja. Itt találja a BRFK tájékoztatóját a lezárásokról, itt pedig azt tudja megnézni, milyen változások lesznek a tömegközlekedésben.