A Milla is lemondta a rendezvényét

2013.03.15. 10:16 Módosítva: 2013.03.15. 10:48

Nemcsak a brüsszeli EU-csúcson lévő Orbán Viktorról, hanem a szabadtéri programokról is le kell mondaniuk idén azoknak, akik az utcán ünnepelték volna március 15-ét. A kormány azt már tegnap bejelentette, hogy a rendkívüli időjárás miatt, az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett állami ünnepségeket, a Múzeumkert rendezvényt, számos koncertet és kirakodóvásárt is lemondja. Arra kérték "az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le".

Az MSZP eleve nem tervezett március 15-én nagy rendezvényt. A Demokratikus Koalíció az Egyetemi téri rendezvényét előbb egy szállodába tette át, és úgy tűnt, hogy az ATV a volt miniszterelnök és hívei segítségére is siet, és közvetíti a beszédet. Mindenesetre Gyurcsány Ferenc addig is felszólította Orbán Viktort, hogy haladéktalan utasításokkal mentse meg az embereket. Aztán pedig azt jelentette be, hogy még zárt körben sem tartják meg a rendezvényt, mert „ebben az ítéletidőben túl sokan szenvednek, most rájuk kell figyelnünk".

Az elmúlt években a nemzeti ünnepekre az elmúlt években legnagyobb tömeget megmozgató Egymillióan a Sajtószabadságért is lemondta az öt órára tervezett rendezvényét, azt vasárnap délután háromkor tartják meg a Kálvin téren. Nem beszél Bajnai Gordon sem háromkor, mert az Együtt 2014 egy hajnali helyszínbejárás után végül úgy döntött, hogy a veszélyes lefagyások, a nagy erejű jeges szél és a vidéki szimpatizánsaik utazási nehézségei miatt lemondják a rendezvényt.

Bár eredetileg utcára hívta híveit a Jobbik is, végül csütörtök este a párt elnöksége úgy döntött, hogy a zord időjárás miatt lemondják a másnapi rendezvényeiket. Az elnökség tagjai azért a Batthyány-örökmécsesnél részt fognak venni egy koszorúzáson délután háromkor, erre azonban csak a közelben lakó szimpatizánsaikat várják.

A helyzet annyira drámai, hogy még az LMP is lemondta a délelőtti közös biciklizést.

A rendkívüli időjárásra való tekintettel minimális katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót március 15. alkalmából - jelentette be a KIM. Kövér László házelnök volt az egyetlen, aki a katonák között részt vett az esemény.