Ausztriába indultak, Ácsig jutottak

2013.03.15. 14:17

Kristóf Nóra és három barátja tegnap délután 3-kor indult  háromnapos ausztriai síelésre. A navi este fél tízre ígérte az érkezésüket.

Ugyan hallották, hogy gondok vannak a közlekedéssel, de nem vették komolyan a híreket, egészen addig, amíg a sztrádán Tatánál meg nem állt a forgalom. Nem tudták, hogy reménytelen a helyzet, és a sor eleje bő 25 kilométerrel előttük, Bábolnánál van, ezért egy órán át vártak, hátha megmozdul a sor.

Mivel pont a tatai lehajtónál rekedtek, végül úgy döntöttek, hogy az 1-es főút felé próbálkoznak. Ott egy ideig 30-cal poroszkáltak, és gyakran meg kellett állniuk, mert a csapadék azonnal ráfagyott a szélvédőre és az ablaktörlőre. Végül egy pusztaság kellős közepén, Ács közelében az 1-esen is megállt a forgalom.

Nóra és barátai bő 2,5 órát töltöttek az autóban, amit induláskor szerencsére teletankoltak, így nem kellett attól félniük, hogy a járó motor miatt elfogy a benzin. Egy idő után "idegbajt kaptak"  a semmittevéstől, ezért az orkánszerű szél és a vízszintesen szakadó hó ellenére ki-kiszálltak cigarettázni. Közben teljesen besötétedett.

Fél nyolc körül Nóráék épp azon gondolkoztak, hogy visszafordulnak, amikor bekopogott egy férfi, hogy az út az elakadt kamionok miatt mindkét irányban járhatatlan, és megkérte őket, hogy guruljanak be Ácsra, ahol melegedőket nyitottak a bajba jutottaknak. Az illető egyébként a város polgármestere, Lakatos Béla volt.

Nem találták a melegedőt, ezért egy étteremnél táboroztak le. Ha nem lett volna elég ijesztő az idő, háromszor még az áram is elment, és Nóráékra teljes sötétség borult. Az egyik melegedő közben megtelt, és mivel a másik az iskola tornaterme volt, úgy döntöttek, hogy inkább egy másik étteremben húzzák ki az éjszakát.

Az éttermet (Tóth vendéglő) nyitva hagyták nekik, így  végül az összetolt székekre tett ülőpárnákon aludtak, de mivel a helyiség kihűlt, kabátban és sapkában aludtak. Nóra egyébként teljesen elképedt, hogy mindenki milyen kedves és segítőkész volt velük. Jelenleg is Ácson vannak, és úgy tűnik, hogy késő délután vagy kora este tudják majd elhagyni a várost. A síelésről letetettek, túl fáradtak hozzá.