Hóhelyzet miatt vizsgálódik az ombudsman

MTI/Index
2013.03.18. 12:33

Átfogó vizsgálatot indít Szabó Máté ombudsman a hóhelyzet kezeléséről - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn.

Az ombudsman azt vizsgálja, hogy a hatóságok és a közszolgáltatók az elmúlt napok hóhelyzetében miként látták el feladataikat. Ennek érdekében az alapvető jogok biztosa felkéri azokat, akik úgy érzékelték, hogy a hatóságok tevékenysége vagy mulasztása következtében sérültek alkotmányos jogaik, e-mailben, levélben, vagy személyesen forduljanak az ombudsman hivatalához – olvasható a közleményben.

Február végén az alapvető jogok biztosa jelentésében arra jutott, hogy a  a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) nem teljesítette megfelelően a feladatát a január 14-i budapesti havazáskor, ezzel pedig veszélyeztették az alapjogokat.

Mint írta, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzései alapján az FKF-nek lett volna lehetősége felkészülni a havazásra, ennek ellenére „a főváros közlekedése jelentős mértékben lelassult, a síkosság aránytalanul és nem tervezhető módon megnövelte a közlekedéshez, például a munkahelyre eljutáshoz szükséges időt, a hóhelyzet kezelésének módja befolyásolta a közlekedés szabadságához – és a megnövekedett balesetveszély miatt – a testi egészséghez való alapjog érvényesülését”.