Szanyi az EP-be készül

2013.03.18. 08:16

Az Origo információi szerint Szanyi Tibornak szinte biztos helye lesz Brüsszelben, miután várhatóan ő fogja vezetni a szocialista párt EP-listáját. A lap szerint a váltásra utal az is, hogy Szanyi nemrégiben a parlament ifjúsági és szociális bizottságából átült az európai ügyek bizottságába, az angyalföldi választókerületben pedig nem ő, hanem a helyi elnök lett a választókerületi felelős. Szanyi nem kívánt nyilatkozni az Origonak, mindössze annyit mondott, hogy jelenleg annyi köze van a brüsszeli ügyekhez, hogy az európai ifjúsági garanciaprogramon dolgozik.

A lap több szocialista forrástól is úgy értesült, hogy a jelenleg csak szóban létező listán nem szerepelnek a jelenlegi EP-képviselők. A szocialistákat ebben a ciklusban Göncz Kinga, Herczog Edit, Gurmai Zita és Tabajdi Csaba képviselte Brüsszelben. Az Origo információi szerint közülük többen azért szorulhatnak a háttérbe, mert egy uniós háttéranyagban dicsérték Bajnai Gordont.

Az anyagot Tabajdi Csaba egyik munkatársa állította össze tavaly novemberben Hannes Swobodának, az európai parlamenti szocialista frakció vezetőjének, és abban többek között az állt, hogy Bajnai mentheti meg az ellenzéket. A háttéranyagban ráadásul szó sem esett az MSZP-ről, viszont részletesen írtak benne az Együtt 2014 megalakulásáról. Állítólag ezt nehezményezte Mesterházy Attila.

A lap értesülései szerint szívesen lenne EP-képviselő Ujhelyi István, Mandur László és Veres János is. Mesterházy ugyanakkor cáfolta, hogy létezne már EP-lista, és azt is elmondta az Origonak, hogy elégedettek a jelenlegi képviselők munkájával, ezért jó esélyük van folytatni megbízásukat.