Magyarországon nem pusztultak méhek csávázószerek miatt

2013.03.19. 19:14

Magyarországon nem fordult elő méhpusztulás a neonikotinoid tartalmú csávázószerek használatakor, ezt alátámasztják az Országos Magyar Méhészeti Egyesület vizsgálatai – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium kedden. A VM közleménye szerint az Európai Tanács ülésén újból napirendre került a neonikotinoid alapú növényvédő szerek betiltása. Magyarország álláspontja szerint kiemelten fontos, hogy a laboratóriumi körülmények között végzett vizsgálatok mellett, szabadföldi kísérletek is bizonyítsák a neonikotinoid alapú csávázószerek használatának kockázatát.

A tárca közleménye rámutat: ha kivonják a neonikotinoid alapú növényvédő szereket, nincs helyettesítő termék, és megfelelő védelem nélkül maradhat a kukorica-, a napraforgó- és a repcetermelés. A Magyarországon is széles körben használt növényvédő szernek a felhasználását az Európai Bizottság azért kívánja közösségi szinten szabályozni, mert egy januárban megjelent EFSA (Európai Élelmiszer Biztonsági Hatóság)-tanulmány alapján elképzelhető, hogy ez a szer áll az egyes tagországokban megfigyelhető méhpusztulások mögött. Magyarország mint az EU egyik legnagyobb méztermelő országa, kiemelten érdekelt a kérdésben - olvasható a közleményben.

A tanács ülésén egy brit javaslat alapján felmerült, hogy az Európai Bizottság csak további tudományos vizsgálatok, és szántóföldön végzett kísérletek után hozza meg döntését a neonikotinoid hatóanyag-tartalmú növényvédő szerek esetleges tiltásáról. A tagországok megosztottak a kérdésben, mert nem áll rendelkezésre elegendő adat, és a méhpusztulás nem bizonyított.

Magyarország nem tartja megalapozottnak a bizottság javaslatát. További tíz tagország támogatta a brit véleményt, és kérte a bizottságot, hogy vizsgálja felül javaslatát és végezzen további hatástanulmányokat – tartalmazza a VM közleménye.