Szanyi a Jobbiknak mutatott be

2013.03.19. 12:24
Nem a kormánypárti frakcióknak, hanem a Jobbiknak mutatott be hétfőn az Országgyűlésben Szanyi Tibor – állítja az MSZP-s képviselő. A politikus szerint a Jobbik cigányozott, zsidózott a felszólalása alatt. A Jobbik szerint ők csak alkoholszondát ajánlottak Szanyi figyelmébe.

A Jobbik frakciójának mutatott be hétfőn az Országgyűlésben Szanyi Tibor az MSZP-s képviselő. Erről a szocialista politikus beszélt az Indexnek.

Szanyi azt követően emelte fel a középső ujját, hogy az Országgyűlés elől elvitt középiskolások miatt interpellálta Kontrát Károlyt, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát. A múlt hétfőn közel 20 középiskolás úgy tiltakozott az Alaptörvény negyedik módosítása ellen, hogy elállták az Országgyűlés bejáratait. A rendőrök a diákokat elszállították, és fejenként 50 ezer forint pénzbírságra ítélték őket. Szanyi szerint demokráciában diákokat nem lehet megbüntetni a véleményük miatt.

Másképp emlékszik Szanyi és a Jobbik

A szocialista politikus az Indexnek azt mondta, hogy a felszólása közben a Jobbik frakciója folyamatosan „tombolt, üvöltött”. Szanyi szerint többek között olyanokat kiabáltak neki: „mocskos zsidó”, „cigánybérenc”, „patkány”, „alkoholista”. Miután befejezte a felszólását, és visszaült a helyére, a középső ujját felmutatva ezért beintett a Jobbiknak – tette hozzá a politikus.

Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója hétfő esti sajtótájékoztatóján mandátumáról való lemondásra szólította fel. A kormánypárti politikus szerint, ha Szanyi ezt nem teszi meg, akkor az MSZP-nek el kell eldöntenie, hogy vállalja vagy elutasítja a képviselője magatartását. Balla a mozdulatot úgy ítélte meg, hogy Szanyi a kormánypárti képviselőknek mutatott be.

Az MSZP-s politikus az Indexnek azt mondta, nem tervezi, hogy a történtek miatt lemondana a mandátumáról, és az MSZP részéről sem érte semmilyen retorzió. Az ügy miatt azonban számos visszajelzést, levelet kapott, ezek jelentős többsége többsége, közel 80 százaléka támogató jellegű volt – mondta.

A Jobbik rágalomnak tartja Szanyi állítását. Novák Előd az ellenzéki párt alelnöke az Indexnek azt mondta: tisztában vannak azzal, hogy a szocialista politikus nekik mutatott be. Novák Előd szerint azonban mindössze azt kiabálták a képviselő felé, hogy „szondát”. Az ellenzéki párt ezzel arra utalt: szerintük korábban már többször is előfordult, hogy Szanyi ittasan szólalt fel az Országgyűlésben. Novák hozzátette: Szanyitól nem is várnak mást, "ő az MSZP főprolija".

Soltész többször bekiabált

Az Országgyűlés hétfői ülésének nem hitelesített jegyzőkönyve szerint Szanyi első felszólalása közben többször is „zaj, felzúdulás” volt hallható a kormánypárti frakciókban. Kontrát válasza alatt viszont az MSZP-sek kiabáltak be, Harangozó Tamás azt, hogy „Nem süllyedsz el”, Józsa István pedig azt, hogy „Tele vagytok koncepciós perekkel!”.

Bekiabálás kísérte Szanyi második, rövidebb felszólását is. Amikor a szocialista politikus arról beszélt, hogy „minden diktatúra roppant ideges”, a jobbikos Staudt Gábor azt kiabálta be: „Szerintünk te vagy ideges!”. Szanyi megemlítette azt is, hogy miközben Szegeden egy nyomorék asszonyt büntettek meg, addig „félnáci félidiótákat tüntetnek ki március 15-én”. Erre a KDNP-s Soltész Miklós azt kiabálta a jegyzőkönyv szerint, hogy „Botka, Botka!” Később, amikor Szanyi közölte: nem fogadja el Kontrát válaszát, Soltész kiáltotta azt, hogy „Szondát neki!”

A jegyzőkönyv szerint Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója ekkor csitította a kormánypárti képviselőket. Kövér László házelnök ezt megköszönte és azt mondta: „Kérem, nyugodjanak meg, az élet megy tovább! Szavazunk.” Kontrát válaszát a parlament 205 igen szavazattal, 37 nem ellenében, 31 tartózkodással elfogadta.