Vádat emeltek a Fenyő-gyilkosság ügyében

2013.03.19. 10:05 Módosítva: 2013.03.19. 11:15

Vádiratot nyújtott be a Fővárosi Főügyészség Jozef Roháč és társa ellen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt – tájékoztatott a főügyészség.

Jozef Roháč (háttal) a Fővárosi Bíróságon 2010 októberben.
Jozef Roháč (háttal) a Fővárosi Bíróságon 2010 októberben.
Fotó: Szigetváry Zsolt

Azt írták: a vádirati tényállás szerint Jozef R. 1998. február 11. előtt egy ismeretlentől megbízást kapott Fenyő János megölésére. Jozef R. a megbízást elfogadta, és vállalta a gyilkosság végrehajtását, amelynek megszervezésébe és előkészítésébe Ladislav T.-t és Jozef H.-t is bevonta.

Az ügyészség szerint Jozef Roháč és Ladislav T. a cselekmény végrehajtásához egy géppisztolyt, valamint lőszereket és hangtompítót szereztek be, továbbá Jozef H.-val együtt huzamosabb időn át követték Fenyő Jánost, hogy feltérképezzék a mozgását és az általa rendszeresen használt útvonalakat.

1998. február 11-én 16 óra körül a budapesti II. kerületi Törökvész utca 30/a szám alatti Vico-székházhoz mentek, és a közelében, az autóban ülve várakoztak. Miután a médiavállalkozó elindult, követték a kocsiját.

Fenyő János 18 óra előtt néhány perccel megállt a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a körúttól 25 méterre. A vádlottak és Fenyő János autója között néhány kocsi volt. A vád szerint Jozef Roháč a tilos jelzés miatt feltorlódott forgalmat kihasználva, a fegyvert a kabátja alá rejtve kiszállt a gépjárműből. Előregyalogolt, és a hangtompítós géppisztollyal egy-másfél méterről két sorozatlövést adott le a vállalkozóra. Roháč elmenekült, Fenyő János néhány percen belül a helyszínen meghalt.

A Fővárosi Főügyészség Jozef Roháčot és Ladislav T.-t – utóbbit bűnsegédként – előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével és társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja. Jozef H. és az ismeretlen felbujtó ügyét elkülönítették.

A Blikk nemrég arról írt, hogy Roháč vallomást tett, és alibit igazolt.

A Patkány becenevű férfi ügyvédje, Fülöp Tamás a lapnak elmondta: Roháč tanúkkal tudja igazolni azt az állítását, hogy a gyilkosság idején Szlovákiában volt.  A Blikk szerint a tanúkat, akiknek Roháč megmondta a nevét, mégsem hallgatták ki, valószínűleg azért, mert csak akkor beszélt az alibijéről, mielőtt lezárták volna a nyomozást.