Navracsics színvallásra kéri az ír igazságügy-minisztert

2013.03.20. 16:57
Navracsics Tibor igazságügy-miniszter levelet küldött ír kollégájának, azt tudakolta, hogy Alan Shatter osztja-e Vivane Reding uniós biztos nézeteit a Tobin-ügy megítélését illetően, és egyetért-e azzal az állításával, hogy az ír bíróságok bármikor is politikai megfontolásokra alapoznák az ítéleteiket.

A magyar tárcavezető a levelét, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerdán közzétett, Viviane Redingnek, az Európai Bizottság alapjogi, bel- és igazságügyi biztosának a Frankfurter Allgemeine Zeitungban március 9-én megjelent interjújával kapcsolatban küldte az ír miniszterhez.

Navracsics kifejtette, ebben az interjúban a biztos közvetlen összefüggést próbál teremteni az ír bíróságok azon döntése között, amelynek értelmében nem adták ki Francis Ciarán Tobint Magyarországnak, és a magyar bíróságok függetlenségének állítólagos megkérdőjelezhetősége között, azt sugallva, hogy valójában ez utóbbi tükröződik az ír bíróságok elutasító döntésében.

"Egy pillanatra félretéve most a Tobin-ügy részleteit, szeretném megkérdezni Önt mint Írország igazságügyi miniszterét, hogy osztja-e Reding asszony nézeteit az ügy megítélését illetően, és ténylegesen egyetért-e azon állításával, hogy az ír bíróságok bármikor is politikai megfontolásokra alapoznák az ítéleteiket" - fogalmazott Navracsics Tibor. Kiemelte, mivel Viviane Reding nyilatkozata nyilvános, így "talán egyetértünk abban, hogy a jelenlegi körülmények között a hallgatásunk beleegyezésnek tűnhet". Éppen ezért utasította vissza nagyon határozottan ezt a feltételezést egy a biztosnak címzett nyílt levélben, és ezért várja a lehető leghamarabb Alan Shatter válaszát is - magyarázta.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012. júniusban végleg elutasította.

Viviane Reding március eleji interjújában azt mondta, hogy a magyar igazságügy-miniszter az elmúlt évben többször is panaszkodott nála, amiért Írországban a legfelsőbb bíróság vonakodik kiadni egy halálos gázolással elítélt ír állampolgárt. Úgy fogalmazott: "személyesen nem lepett meg", addig a pontig ugyanis Magyarország több olyan döntést hozott, amely kérdéseket vet fel a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét illetően.

Navracsics Tibor a múlt vasárnap nyilvánosságra hozott nyílt levelében azt írta: "nem tűnik helyénvalónak az, hogy egy olyan ügyben, ahol az elkövető gondatlan járművezetéssel két kisgyermek halálát okozta, az alapvető jogok védelméért felelős biztos összemosson egy 2002-ben hozott bírósági ítélet végrehajtása iránti igényt a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét érintő jelenlegi politikai vitákkal; sőt odáig merészkedjen, hogy valójában érthetőnek tartsa, hogy az ír hatóságok nem hajlandók az elkövetőt Magyarországnak kiszolgáltatni, elkerülhetővé téve számára a büntetést".