Eszter, Eliza
14 °C
19 °C

Vietnami kislány lett a rovásírásverseny helyezettje

2013.03.20. 21:28

Papcsák Ferenc zuglói polgármester támogatásával rovásírás-csapatversenyt tartottak a kerület általános iskolái számára. Az eredményhirdetésen kiderült, hogy az ősi székely rovásírásos ismeretekből egy vietnami származású hatodikos lány volt az egyik legjobb.

A rovásírásversenyt még februárban tartották, az eredményeket szerdán a Szent István Gimnáziumban hirdették ki. A versenynek Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár volt az egyik védnöke.

A rovásírás hivatalos megjelenítésében országosan is élenjárt a kerület. Zugló volt az egyik első önkormányzat, amely a kerülethatáron rovásírásos helységnévtáblával üdvözölte az áthaladó autósokat. Táblát állítottak többek között az M3-as kivezető szakaszához is.

A táblákat két éve, 2011 februárjában helyezték ki Markó Elemér István jobbikos önkormányzati képviselő javaslatára.

Az akkori előterjesztés azzal érvelt, hogy Zugló területén húzódott Rákosmező, amely a középkori országgyűlések színhelye volt. 1277-ben itt nyilvánították nagykorúvá IV. (Kun) László magyar királyt. IV. Kun László udvari papja, Kézai Simon írta, hogy a magyarok ősi írása hun. Tehát a rovásírás Rákosmező, illetve a mai Zugló területén ismert, használatos volt, ezért az üdvözlőtáblákra való.

Június a Balatonon

Díjnyertes családbarát hotel, 06.17.-ig 25 900 Ft/ fő/2 éjtől

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!