Börtönbüntetést kapott az alsósokat molesztáló mohácsi rajztanár

2013.03.21. 13:50 Módosítva: 2013.03.21. 13:53

Első fokon két év három hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Pécsi Járásbíróság a tanítványaival erőszakoskodó mohácsi rajztanárt csütörtökön.

A bíróság Makkai Zsolt vezette tanácsa B. Mihályt tizennégy rendbeli, folytatólagosan elkövetett szemérem elleni erőszak bűntette miatt marasztalta el. A szabadságvesztés felének végrehajtását három év próbaidőre felfüggesztette, és a tanárt véglegesen eltiltotta foglalkozása gyakorlásától.

A rendőrség gyanúja szerint a rajztanár fajtalankodott a felügyeletére bízott tizenkét év alatti gyerekekkel a rajzszakkörök közben. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyerek vett részt. A korabeli hírek szerint nem közösült a diákokkal, de „a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból” nem kívánták részletezni, mit tett.

A pedagógus Mohács közismert és szeretett művész-tanára volt. Keze nyomát számos köztéri alkotás őrzi, az általa rajzolt brosúrát a városvezetés VIP ajándékként osztogatta, tanítványai pedig első helyezések és különdíjak tucatjait gyűjtötték már be országos és nemzetközi rajzpályázatokon. Az eset kirobbanása után, 2009-ben több tucatnyian tartottak szimpátiatüntetést is a tanár mellett Mohácson.

Ügyvédje, Magyar György, korábban azt mondta: védence speciális személyiség, aki túláradó szeretettel fordult tanítványai felé, és ezt könnyű félreérteni.Az ügyvéd szerint a gyermekek elmondásán kívül semmi nem támasztotta alá azt az állítást, hogy a vádlott molesztálta volna a kiskorú gyerekeket.

A járásbíróság új eljárásban hozott döntést az ügyben. A tanárt a mohácsi bíróság korábban felmentette a nemi erkölcs elleni bűncselekmények vádja alól, csak a szerzői jogok kilenc rendbeli megsértése miatt sújtotta pénzbüntetéssel a számítógépén talált illegális szoftverek miatt. A Pécsi Törvényszék azonban eljárási szabálysértések miatt hatályon kívül helyezte az ítéletet.