Szcientológusokhoz került a Műegyetem hotelja

2013.03.21. 08:09 Módosítva: 2013.03.21. 11:59

A kormány hamarosan visszavesz egy egymilliárd forint értékű Balaton-parti szállót a Műegyetemtől – írja a Heti Válasz. Az Orbán-kabinet várhatóan a jövő szerdai kormányülésen olimpiai központtá nyilvánítja a Hotel Uni nevű, 47 szobás balatonfüredi szállodát a hozzá tartozó 85 hajóállásos kikötővel, parkolóval és stranddal együtt.

A hotel az államé, de az ingatlancsoport vagyonkezelője a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 2011 végén átvilágította a BME vagyonkezelői tevékenységét, és jogsértéseket állapított meg. A BME szenátusa 2009-ben húsz évre jóváhagyta az Uni bérbeadását.

A lap szerint a BME olyan őrült magánzót keresett, aki a nagyon jó adottságokkal rendelkező, de elég rossz állapotban lévő Hotel Uni bérleti jogáért cserébe hajlandó 360 millió forintos gyorssegélyt folyósítani, melyet 2031-ig évi 10-20 millióval meg is fejel. Az első, nyilvános pályázat kudarcba fulladt, majd jött két zárt körű forduló, melyen a Heti Válasz szerint az egyetlen óvatos érdeklődő, a jelenleg Navis Port néven futó kft. pénzügyi lehetőségeihez szabták a feltételeket. A győztesnek végül az azonnali 360 millió helyett csak nettó 16 milliót kellett letennie egy esztendő alatt, majd a további években bő 26-26 milliót.

A Heti Válasz szerint a Navis Port főalakja, Laczkó Péter 2007-ig egy Lamicoop nevű vállalkozást irányított, és e minőségében San Benedetto ásványvizekkel, illetve a spanyol Faustino borház termékeivel kereskedett. Laczkó neve szerepel a Heti Válasz 2008-ban közzétett listáján, amely a legbefolyásosabb szcientológus vállalkozásokat sorolja fel. A lap szerint a világ titkosszolgálatai többnyire kiemelt feladatuknak tartják, hogy ne engedjék a bizniszegyházak híveit államközelbe.

Laczkó Péter a Heti Válasz megkeresésére kikérte magának, hogy „a vallási meggyőződéséről" faggassák. Időközben az adóhivatal is lecsapott a Hotel Uni üzemeltetőjére. A NAV Közép-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága nyomozást folytat költségvetési csalás gyanúja miatt.

Műegyetem: Költségvetési felügyelő ellenőrizte a bérbeadást

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közleménye szerint az egyetem a rábízott vagyont a jó gazda gondosságával kezeli, jelentős mértékben gyarapítja, eljárásai során az előírásokat mindenkor betartja. Ez fennáll a Hotel UNI-val kapcsolatos bérleti szerződés esetében is. A cikkben kifogásolt meghirdetés körülményeit és eljárásait a BME-re a Nemzetgazdasági Minisztérium által kirendelt költségvetési főfelügyelő folyamatosan és személyesen kontrollálta, megfelelőségüket jelentéseiben visszaigazolta.

Az egyetem közlése szerint a Hotel Uni és vitorláskikötő üzemeltetése rendeltetésszerű, az igénybe vevők szerint megfelelő, a szerződést az üzemeltető maradéktalanul betartja. A Kormány vitorlás olimpiai sportközpont létrehozására vonatkozó elképzelései és tervezett intézkedései, valamint az MNV Zrt. által lefolytatott vizsgálat következtetései között nincs összefüggés. "A szcientológus bázisra vonatkozó állításokat a BME vezetése már korábban vizsgálta, és akárcsak a cikkíró, egyetlen olyan tényt sem tárt fel, amely alátámasztaná, hogy a Hotel Uni szcientológus vállalkozási bázis lenne" - áll a közleményben.