Balog Zoltán számon kéri az amerikaiakat

2013.03.22. 19:11

Miközben a budapesti amerikai nagykövet csalódást keltőnek nevezte, hogy a kormány kitüntette Szaniszló Ferenc újságírót, az Egyesült Államokban is olyan személynek készültek díjat adni, aki az emberi méltóságot sértő kijelentéseket tett – írta az emberi erőforrások minisztere az amerikai nagykövethez intézett levelében.

Balog Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy a két helyzet megítélésben tapasztalható kettős mérce árt az Egyesült Államok magyarországi jó hírének.

A pénteki keltezésű levélben, amelyet a tárcavezető a honlapján tett közzé, emlékeztetett arra: Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet keddi nyilatkozatában „mélységesen csalódást keltőnek” minősítette Szaniszló Ferenc kitüntetését, és nehezményezte, hogy „a kormány még nem találta meg a módját annak, hogy visszavonja ezt a nyugtalanító kitüntetést”. Balog Zoltán felidézte, hogy a kitüntetéssel kapcsolatos "hibás" döntését a sajtó nyilvánossága előtt rögtön elismerte.

A miniszter egyúttal beszámolt arról, hogy a hónap elején John Kerry szenátor és Michelle Obama, az amerikai elnök felesége díjat készült adományozni az egyiptomi Samira Ibrahimnak a női jogokért tett erőfeszítéseiért. A bejelentést követően azonban nyilvánosságot kaptak a jelölt emberi méltóságot sértő kijelentései, emiatt az amerikai külügyminisztérium „kihúzta a kitüntetésre várók listájáról” – írta. Hozzátette, a szóvivő arra hivatkozott, hogy nem volt tudomásuk a vitatott kijelentésekről, és a díjat jogvédő aktivistaként kifejtett tevékenysége alapján ítélték Samira Ibrahimnak.

A Magyar Nemzet pénteki számában a Weekly Standard című lapra hivatkozva arról számolt be, hogy Samira Ibrahim Twitter-fiókjában antiszemita kijelentések olvashatók.

Balog Zoltán levelében arra kérte a diplomatát, tájékoztassa arról, hogy az amerikai kormány miként kezelte az ügyet, és milyen következtetéseket vontak le, milyen lépéseket tettek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő hasonló eset.

„A két ország között az segíti a konstruktív együttműködést, ha egymás aggodalmairól nem a sajtóból értesülünk, hanem a kölcsönös bizalom jegyében, mielőtt a nyilvánossághoz fordulunk, megpróbáljuk megérteni a partner valós szándékait” – írta a tárcavezető.

Balog Zoltán múlt csütörtökön március 15. alkalmából adományozott Táncsics Mihály-díjat Szaniszló Ferencnek, az Echo Televízió munkatársának, majd még aznap kiadott nyilatkozatában közölte, nem volt tudomása az újságíró sértő megnyilvánulásairól, de mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatát tudja kifejezni a rossz döntés miatt.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis kedden kiadott állásfoglalásában azt írta, „olyan egyének kitüntetése, akik az intolerancia mellett állnak ki, párosulva azzal, hogy a kormány elmulasztotta határozottan elítélni saját politikai pártja egyik alapító tagjának rasszista megjegyzéseit, árnyékot vet a kormány által tett pozitív lépésekre, amelyekkel a rasszizmus és a gyűlöletbeszéd ellen küzd”.

Kedden Balog Zoltán arra kérte Szaniszló Ferencet, hogy adja vissza a díjat. Az újságíró szerdán jelezte, hogy eleget tesz a kérésnek.