Tarlós: nem antiszemitizmus miatt költöztetik a Sirályt

2013.03.22. 10:11 Módosítva: 2013.03.22. 18:54
Pénteken az önkormányzat biztonsági emberei szállták meg a Király utcai helyet. A főpolgármester szerint azért kellett lépniük, mert nem fizették a bérleti díjat, és illegálisan árultak alkoholt. A Sirály állítja, nem volt még kész a szerződés, ami alapján fizethettek volna, árusítás helyett adományokat gyűjtöttek.

Péntek reggel egy biztonsági szolgálat tucatnyi embere szállta meg a Király utcai Sirály művészeti központot. Betörték a hely ajtaját, és lecserélték a zárat. Az épületben maradt 6-8 ember, akik nem akarják elhagyni a helyszínt. Délutánra újabb aktivisták jutottak be az épületbe, és ott elbarikádozták magukat.

A főváros emberei kihívták a rendőröket. Úgy értesültünk, hogy a kiérkező rendőrök mindkét fél birtokvédelmi igényét jogosnak ítélték meg, ezért nem intézkednek. Jelenlegi állás szerint a pincében nagyjából hetven aktivista lehet, míg az emeleti részen nagyjából tucatnyian, akik már reggel óta benn vannak. A két terület közötti lejárónál biztonságiak és rendőrök állnak. Néhány órányi nyugalom után késő délután a biztonsági őrök fizikai erőszakkal is megfenyegették a bennlévőket.

Schönberger Ádám, a Marom egyesület egyik képviselője korábban az Indexnek azt mondta, hogy csütörtök délután fél 5-kor kaptak egy emailt a Fővárosi Önkormányzattól, amelyben felszólították a helyet üzemeltető egyesületet, hogy péntek reggelig hagyják el az ingatlant. Ez Schönberger szerint teljesen nonszensz kérés volt, hiszen egy 600 négyzetméteres, berendezett helyről van szó. Azt is elmondta, hogy nincs most más lehetőségük, mint hogy átadják a helyet, de ők ma reggel úgy érkeztek a helyszínre, hogy ennek menetéről majd tudnak tárgyalni.

Információink szerint kormányzati körökben úgy tudják, hogy itt szervezték a közelmúlt több ellenzéki megmozdulását, így a Fidesz Lendvai utcai székházának elfoglalását is. Azt Schönberger is megerősítette, hogy az utóbbi időben sok civil szervezet, egyetemista tartott gyűlést a Sirályban.

Tarlós: Két éve nem fizetnek

Tarlós István lapunknak elmondta, hogy két éve próbálják rendezni a Sirály helyzetét. A főpolgármester szerint a helyet működtető Marom egyesület azóta nem fizet bérleti díjat, noha erre megvolt a lehetőségük. További ok a kilakoltatásra, hogy a helyen Tarlós tudomása szerint engedély nélkül alkoholt árultak.

Biztonságiak a Sirálynál ma délelőtt
Biztonságiak a Sirálynál ma délelőtt
Fotó: Index

A főpolgármesterhez olyan hírek jutottak el, hogy az egyesület azzal védekezett a hatodik kerületnél, hogy azért kell költözniük, mert ők zsidók. Tarlós hangsúlyozta, hogy tilt minden olyan intézkedést, amely származási vagy faji alapon ítél, ugyanakkor kijelentette azt is, hogy az intézkedésnek nincs köze ahhoz, hogy a helyet zsidó kulturális egyesület működteti.

A főpolgármester mindenesetre hétfőig áttekinti a helyzetet, így addig a sirályosoknak nem kell hatósági fellépéstől tartaniuk. Hétfőn a főváros birtokvédelmet kér, amelynek értelmében jár majd el a kerületi jegyző, mondta Tarlós István.

Kérdésünkre azt mondta, hogy a fővárosnak, és tudomása szerint a kerületnek sincs célja az ingatlannal, nem emiatt léptek.  Mivel két évig hiába várták, hogy a Marom fizessen, erre már a jövőben nem lesz módjuk, és mindenképpen el kell hagyniuk a Sirályt.

Szerződés hiányában nem fizettek

Schönberger Ádám, a Marom egyesület egyik képviselője ugyanakkor állította: azért nem fizettek bérleti díjat, mert eddig nem volt érvényes szerződésük, ennek véglegesítése folyt a vagyonkezelővel. A sirálytag elmondása szerint az ügy nem két, csupán egy éve húzódik. Akkor nyerte el egyik tagjuk a Főváros pályázatán az ingatlan üzemeltetési jogát, és azóta igyekeznek megállapodni a szerződésről. Legutóbb ők küldtek egy javaslatot a vagyonkezelőnek, ahonnan hónapok óta nem érkezett válasz.

A vezető szerint nem igaz, hogy ők antiszemitizmussal vádolták volna a kerületet. Mikor a kerület azt állította, probléma van a tevékenységükkel, ők arra kérdeztek rá, milyen probléma van azzal, hogy zsidó kulturális programokat szerveznek, magyarázta Schönberger.

az illegális alkoholárusításra kérdezve a Sirály képviselője azt modta: nem árusítanak alkoholt, adományrendszer van, egy dobozba kell dobálni a pénzt, nagyobb rendezvényeknél önkéntesek kérnek adományt. Az önkormányzat ellenőrzései szerint azonban ez nem igaz, szerintük kereskedelmi tevékenység folyik a helyen.

Jogszerűen, de jogcím nélkül

A Sirály hosszas jogi hercehurca után az utóbbi időben jogszerűen, de jogcím nélkül működött, a Fővárosi Önkormányzat tudtával. Ezt jelzi az is, hogy a közelmúltban Halász János államtitkár is részt vett itt egy rendezvényen.

Kérdésünkre a Fővárosi Vagyonkezelő Központ válaszában azt írta, hogy a Sirályt üzemeltető Marom egyesület az ingatlant jogcím nélküli használta, és ott hatóságilag is megtiltott jogosulatlan tevékenységet folytatott, ezért szólították fel az ingatlan elhagyására a Marom egyesületet. Elmondták azt is, hogy a visszavételi eljárás biztosítása és az ingatlanban található értékek megóvásának érdekében tartották szükségesnek biztonsági szolgálat alkalmazását.

Közleményük szerint a Marom Egyesület képviselője jegyzőkönyvben nyilatkozott arról, hogy az ingatlant el kívánják hagyni, és egyben kérte, hogy a vagyonkezelő biztosítsa számukra a kiköltözés lehetőségét.