Dunakeszi nem jött lázba a baloldaltól

2013.03.23. 11:17
Kétszáz méterre egymástól kampányol a két baloldali párt, akik mindenáron meg akarnak egyezni, csak előbb még egymást is szeretnék egy kicsit legyőzni. Dunakeszit hidegen hagyta az időközi önkormányzati választásra készülő MSZP és az Együtt 2014 rendezvénye, bár lehet, hogy csak az időpont volt rossz, és még mindenki Pesten dolgozott.

“Mi csak meg akarjuk mutatni, azután majd meglátjuk, mi lesz.”

Dunakeszin kábé minden embertől ezt hallottuk, akár az Együtt 2014, akár az MSZP kampányzáróján didergett éppen. A két rendezvény egymástól alig kétszáz méternyire zajlott, és ez a diszkrét távolságtartás jellemezte a két párt – persze az E2014 nem szereti magát pártnak nevezni, de hát attól még az – jelöltjeinek és szimpatizánsainak a másikról alkotott véleményét. A szóra bírt helyiek szerint a választások előtt egy évvel még simán belefér az, hogy a szocialisták és bajnaiék külön is megmérettessék magukat: elég, ha 2014-re egyeznek meg.

Még egy busznyi aktivistát sem sikerült mozgósítani

A Pest megyei városban a fideszes Fodor Sándorné tavaly decemberi halála miatt vasárnap időközi önkormányzati választást tartanak, melynek igazi különlegességét az adja, hogy először indul egy olyan jelölt, akit Bajnai Gordon támogat.

Oláh Noémi 2010-ben még az LMP színeiben próbálkozott, és a párt idei szakadásakor a Párbeszéd Magyarországért-tel tartva kötött ki az Együtt 2014-nél. Most a jobbikos Bernát Kristóffal, a fideszes Benkő Tamással, valamint a szocialista Feketéné Dr. Miczki Melindával mérkőzik meg az önkormányzati testületbe való jutásért.

Valódi kampányhangulatot azonban nem nagyon találtunk, csak az önkormányzati hirdetőtáblákra ragasztott plakátok jelezték a közelgő szavazást. És hiába jött Bajnai meg Mesterházy, attól még a két rendezvényen résztvevők összesen is alig tudtak volna megtölteni egy Békemenetre induló buszt.

Ilyenkor felmerül az emberben, miből gondolják a programszervezők, hogy az álmos alvóvárosban épp egy munkanap kora délutánján fognak az emberek politikai rendezvényekre járni. És kommunikációs szempontból az is érthetetlen, miért kell bevetni tízfős klubdélutánokon egy pártelnököt, ahol még hírtévés beállításokra sincs szükség ahhoz, hogy a törpeközönség előtt haknizó politikus ne népvezérként, hanem elszigetelt, magányos figuraként tűnjön fel.

Noémivel a Józsiban

Nekünk például komoly erőfeszítésünkbe tellett, hogy rátaláljunk az Együtt 2014-féle városbejárásra, mivel nem gondoltuk volna, hogy a posta épületénél tébláboló néhány ember valójában nem sorsjegyért áll sorban. A progresszív baloldal üdvöskéje közben egyébként egy közeli cukrászdában – na jó, reklámozzunk: a Józsiban – találkozott Oláh Noémivel.

Ezt a találkozót a sajtón és a Haza és Haladás Alapítvány emberein kívül egyedül a zavartan vihorászó cukrászok kísérték figyelemmel – ők talán azon derültek, hogy a fiatal jelölt zavarában szinte minden mondatánál úgy irult-pirult, mintha épp az első randiján lenne.

Kicsit a szövegpanelek is összekavarodtak, de kérdésünkre azért elmondta, hogy egy jó eredményt esetén ő akár „gyökeres változásokat” is el tud képzelni a politikában. Arról sem őt, sem pedig Bajnait nem tudtuk szóra bírni, hogy milyen súllyal eshet a latba egy esetleges siker a szocialistákkal való alkudozásban.

Screenshotokkal dübörög a kampány

Azért az mindenképpen tanulságos lehet, hogy a jelölt beszámolója – illetve honlapja – alapján a kampány nem volt mentes a szocialistákkal való összezördülésektől. Oláh Noémi például screenshotokkal bizonyította, hogy a helyi MSZP manipulálta a honlapján folyó szavazást, hogy jelöltjük, Feketéné Dr. Miczki Melindát hozzák ki győztesnek. Oláh azt is többször szóvá tette, hogy a szocialisták fejében meg sem fordult az a gondolta, hogy esetleg meg kéne állapodniuk egy közös jelöltről.

Mondjuk ha már közös jelöltről van szó, akkor a szocialisták talán több alappal kérhették volna, hogy inkább Bajnaiék álljanak be az ő jelöltjük mögé, aki 2010-ben kétszer annyi szavazatott szerzett, mint az akkor még LMP-s Oláh. Az általunk megkérdezett helyiek egyébként leginkább a fideszes jelöltet tartják esélyesnek a győzelemre, pedig a 2,5 évvel ezelőtti választás eredményei azt mutatják, hogy a jobboldali párt egyáltalán nem egyeduralkodó a körzetben.

Az Országos Választási Iroda adatai szerint a választókerületben leadott szavazatok meglehetősen sokfelé oszlottak meg, a győztes Fodor Sándorné még 38,77 százalékkal is győzni tudott. A jelenleg is indulók közül Miczki Melinda kereken 19 százalékot, az akkor még az LMP színeiben induló Oláh Noémi 8,45 százalékot szerzett. A szavazatok tagoltságát elnézve – bár a semleges dunakesziek a fideszes Benkő Tamást tartják favoritnak – a baloldali összefogás nem is lett volna értelmetlen ötlet.

Ki lesz a fő összefogó?

Az összefogás lehetőségével kapcsolatban a szocialista jelölt sem volt túlságosan bőbeszédű. A játékvárral és sétalovaglással felturbózott, az Együtt 2014-nél 200 százalékkal több – azaz harminc – szimpatizánst vonzó kampányzárón sikerült szóra bírni Miczki Melindát, aki annyit azért elárult, hogy a jövőbeni ellenzéki egyeztetéseken szerinte igenis számítani fog az, hogy milyen eredményt ér el a két baloldali tömörülés a közeljövő helyi megmérettetésein – így például Dunakeszin kívül Szentendrén vagy Monoron.

Tavaly mág úgy tűnt, Bajnai Gordon a baloldal természetes vezetőjeként tért vissza a politikába. Az MSZP azonban az aktuális közvélemény-kutatások alapján ma már úgy érzi, hogy az ellenzéki összefogásnak talán nem is a kezdeti lendületéből hamar kifogyott Bajnai, hanem Mesterházy mögött kéne összezárnia. A viszonyok tisztázását azonban nagyban megnehezíti, hogy kifelé minden félnek az egységet és kompromisszumkészséget kell sugallnia, azaz a nyilvánosság előtt nem tisztázhatják az erőviszonyokat.