Az időjárást nem érdekli a tavasz

2013.03.24. 10:19

Hiába tart már a csillagászati tavasz, kellemetlen hideg és havazás várható a hét elején, derül ki az Időkép előrejelzéséből. Időközben ismét figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat a hétfőn várható havazás, illetve hófúvás miatt.

Vasárnap főként nyugaton, délnyugaton, eleinte délen fordulhat elő hószállingózás, havazás, míg északkeleten eleinte napos időre van kilátás. Többfelé megélénkül, időnként megerősödik az északkeleti, keleti szél, gyenge hófúvás is kialakulhat. Napközben is hideg lesz.

idok
Fotó: idokep.hu

Hétfőn már egyre több helyen alakulhat ki havazás, délen-délkeleten eső, havas eső is hullhat. Erős lökések kísérhetik az északkeleti szelet, így helyenként hófúvás is kialakulhat. Hideg marad az idő.

Kedden folytatódik a borongós idő, sokfelé várható havazás, az élénk, olykor erős északkeleti szél pedig hófúvásokat okozhat. Igazi téli időben lesz részünk, az ország nagy részén napközben is fagypont körül alakul majd hőmérséklet.

Szerdán is többfelé várható még csapadék, csak lassanként vonul el a havazást okozó légörvény, de már csendesedni fog a szél. Csütörtöktől csapadékosabb, de egyre enyhébb időjárásban lehet részünk.

Riasztások

Tolna és Baranya megyére a havazás mennyisége miatt elsőfokú, az erős hófúvás miatt pedig másodfokú figyelmeztetést adtak ki hétfőre. Ezen kívül további nyolc megyére – Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Pest – valamint a főváros területére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás, illetve a hófúvás miatt ugyancsak hétfőre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap délelőtti, figyelmeztető előrejelzésében azt írta: vasárnap a kritériumokat elérő veszélyes időjárási jelenség nem várható.

Hétfőn viszont a helyenkénti hószállingózást, gyenge havazást követően a déli óráktól délnyugat felől intenzívebb havazás kezdődik. Délkelet-Alföldön vegyes halmazállapotú csapadék, havas eső, eső is várható. A Dunától nyugatra eső területeken hétfő éjfélig több mint 10 centiméternyi, a délnyugati határ közelében akár 15 centiméter körüli friss hó is hullhat.

Emellett a megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást. A meteorológiai szolgálat azt írta: főként Baranya és Tolna megye térségében kedvezőek a feltételek ahhoz, hogy magasabb hóbuckák alakuljanak ki.