Együtt se sikerült volna

2013.03.24. 22:38 Módosítva: 2013.03.25. 00:25
Bár a Bajnai-párt optimista közleménye szerint a dunakeszi időközi önkormányzati választás „az első lépés a korszakváltás felé”, az eredmény inkább kiábrándító lehet. Jelöltjük, Oláh Noémi ugyan megszerezte a második helyet, de ha még az MSZP-s jelölt szavazatait is hozzáadjuk az övéhez, az is kevés lett volna a Fidesz jelöltje ellen.

A fideszes Benkő Tamás fölényesen nyerte a dunakeszi időközi önkormányzati képviselőválasztást. A város 7-es számú egyéni választókerületében időközi választáshoz képest egész magas, 36,91 százalékos részvételi arány mellett Benkő 563 szavazatot kapott. A második helyen az Együtt 2014-PM első egyéni jelöltje, a korábban LMP-s Oláh Noémi 249 szavazatot kapott. A harmadik a Jobbik jelöltje, Bernát Kristóf lett 168 szavazattal.

Az MSZP is indított jelöltet, Feketéné Miczki Melinda 153 szavazatot szerzett. Azaz a Bajnai-párt jelöltjének a baloldali riválisát sikerült legyőznie, de a kettejükre leadott összes szavazat összeadva se lett volna elég a győzelemhez - bár a Jobbikra adott szavazatokat is hozzáadva az ellenzéknek már héttel több szavazata van, mint a kormánypártnak.

Az Együtt 2014-PM a szavazás után kiadott közleményében Oláh távoli második helyét úgy értékelte, az „az első lépés a korszakváltás felé”.

Szentendrén is időközi önkormányzati választást tartottak, és itt is a fideszes jelölt, Horváth Győző nyert. Az eredmény itt szorosabb volt, horvát 311, a második helyen végzett szocialista Miakich Gábor 206 szavazatot kapott. Egy helyi civil szervezet jelöltje, Kádár Péter 148, a jobbikos Soláry József 53, az elempés Görög Balázs pedig 28 szavazatot szerzett.

Tiszabőn is a Fidesz jelöltje, Szabó Béla győzött, ott polgármestert választottak a képviselőtestület feloszlatása miatt. Szabó 1041 szavazatból 561-et szerzett meg. A második helyezett Domány István 467 szavazatot kapott, a harmadik helyezett Négyesi Sándor kilencet.

Örményesen polgármester-választást tartottak. Ezen a független Fürj Jánosné, az eddigi alpolgármester fölényesen nyert. A 460 érvényes szavazatból 295-öt szerzett meg. A második helyezett családi gazdálkodó Monoki József 72, Fehár János rehabilitációs járadékos 60, Agócs István vállalkozó 33 szavazatot kapott.