A Kocsis-per tanúit sújtja a tavaszi tél

2013.03.25. 14:11 Módosítva: 2013.03.25. 16:31
Már másodszor zavarja meg a rendkívüli hóhelyzet a Kaposvári Törvényszéken zajló MVM-pert. A megidézett 20-30 tanúnak a bíróságon hétfő délelőtt még nem tudtak mit mondani arról, hogy érdemes-e elindulni a keddi tárgyalási napra. Végül négy óra után kiderült: nem kell utazniuk, a tárgyalást elhalasztják.

Március elején kezdődött meg a Kaposvári Törvényszéken a 15 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolt Kocsis Istvánnak, a Magyar Villamos Művek volt vezérigazgatójának és öt társának pere.

kocsis bkv kinevezés D SOS20080901029
Fotó: Soós Lajos

A Budapestről áthelyezett bírósági eljárást azonban másodszorra zavarják meg a nehéz közlekedési viszonyok. Kaposváron és környékén intenzív havazás kezdődött, ezért a három napos tárgyalási periódusra megidézett 20-30 tanú, vádlott és ügyvédjeik közül sokan nem tudják eldönteni, hogy nekivágjanak-e a majd 200 kilométeres útnak.

Az Indexnek többen is jelezték: annak ellenére, hogy a helyi sajtóban már reggel óta olvashatók a Somogy megyében ismét rosszra fordult időjárási viszonyokról, és hótorlaszok várható kialakulásáról szóló figyelmeztetések, a bíróság honlapján semmilyen információt sem kaptak arról, hogy változik-e a tárgyalás menetrendje.

Hétfő délután négy körül végül eldőlt: a keddi tárgyalást elhalasztják, így senkinek nem kell elindulnia.

A törvényszék szóvivője, Vadócz Attila korábban az Indexnek azt mondta, egyelőre ő sem tud véglegeset mondani a keddi ülésnapról, hiszen a bíróság ügyrendjében a hóhelyzettel kapcsolatos kitétel nem szerepel. A szóvivő kijelentette, azt kérik az érintettektől, hogy hagyják meg telefonszámukat a titkárságon, így egyenként kaphatnak értesítést a tárgyalásról szóló döntésről.

Az előző háromnapos tárgyalási szakasz pont a március 14-én kitört hóviharral egyidőben ért véget. Számos beidézett tanú, köztük több olyan is, aki nem került sorra, a városban vagy az autópályán rekedt a hó miatt. Információink szerint eddig csak a legritkább esetben sikerült pontosan tartani a tanúk meghallgatásának menetrendjét, sokan hiába vártak egész nap arra, hogy válaszolhassanak a bíróság kérdéseire.

Az óriásperben összesen 68-70 tárgyalási napot tartanak majd, és mintegy 100 tanút hallgatnak meg.