Utolsó rohamot indított a tél

2013.03.27. 16:34
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • – jelentette munkatársunk. „Az Árpád hídig jutottam, megkérdeztem a sofőrt, azt mondta, hogy a Reiter Ferenc utcánál állt le valami. De egész nap ez van” – mondta.

  • Március 25-én ünnepelte az Országos Meteorológiai Szolgálat a meteorológia világnapját, aznap, amikor elkezdődött a mostani havazás. Dunkel Zoltán, az OMSZ elnöke ünnepi beszédében azt mondta, hogy az emberek egyre jobban bíznak az előrejelzésekben, komolyan veszik a kiadott riasztásokat.

  • Télies az idő az Európa északi felén elterülő nagy kiterjedésű anticiklon déli peremén is, az Alpok és a Kárpátok térségében is felhős, havas az idő. A Kárpát-medence időjárását csütörtök estig kezdetben egy gyengülő, majd ismét erősödő ciklonális mező alakítja és a magasban már néhány fokos enyhülés kezdődik. (OMSZ)

  • Az Atlanti-óceántól a Pireneusi-félszigeten, a Földközi-tengeren át egészen a Fekete-tengerig hosszan elnyúló, aktív frontrendszer húzódik, ami mentén gyakran erősen felhős, csapadékos az idő. A Pireneusi-félszigeten, a Földközi-tenger menti országokban ennek ellenére tavaszi a hőmérséklet, a délutáni órákra többnyire 13 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. A frontrendszer északkeleti részén viszont jóval hidegebb van, a Balkán-félszigeten, a Fekete-tenger térségében csak mínusz 3 és plusz 3 fok közötti a maximum-hőmérséklet, és arrafelé több helyen havazik. (OMSZ)

  • Horvárth Csaba (MSZP) Ahány hózápor, annyi hókáosz című közleményével bírálta Budapest vezetését:

    A főváros több magas rangú vezetője vesztette el hivatalát, amiért a hóvihar okozta problémák elhárításával nem tudtak megfelelően megküzdeni. Ez a hír ma Ukrajna kapcsán látott napvilágot, holott a budapesti hóhelyzetet elnézve a magyar főváros vezetőiről is szólhatna. Mert bár a mostani havat már tényleg mindenki „várta”, a buszmegállók, valamint a kisebb fővárosi utak és utcák ismét járhatatlanná váltak és a városvezetés üres hóládákkal „készült” az újabb havazásra.

    Az ukrán párhuzam amúgy csak részben állja meg a helyét: Kijevben ugyanis az elmúlt napokban ötször annyi hó esett le, mint Budapesten. Tarlós István és csapata viszont úgy látszik, annyiszor mond csődöt, ahány hóhullás éri Budapestet. Tény, hogy idén szokatlanul sok a hófelhő, de ami fővárosban hóeltakarítás címén történik, az mégiscsak sokk.

    Persze Tarlós István most is fölfelé, pontosabban a főnökére, Orbán Viktorra mutogathat, mondván: majd ha kormányfő eltünteti végre az egyre sűrűbb és sötétebb pénzügyi felhőket a főváros egéről, akkor lesz pénz, fegyver, paripa a hóval borított utak takarítására. A fővárosiak meg azt mondják: ezek után akkor hisznek az Orbán-Tarlós kettősnek, ha piros hó esik.

  • A szél tovább mérséklődik, emiatt délutánra várhatóan nyugaton és északkeleten is megszűnik a hófúvás. Nagyobb területeket érintő havazás már csak az ország északi és keleti részén várható, ezeken a helyeken ma és csütörtökre virradó éjjel még több centiméter friss hó hullhat (az északkeleti megyékben akár 10 centiméter). Éjjel a szélvédett, kevésbé felhős tájakon sűrű köd képződhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet mínusz 1 és plusz 4 fok között várható. Késő estére plusz 2 és mínusz 3 fok közé hűl le a levegő. (OKF)

  • Az "Ilyen a 85-ös főút Kapuvár és Vitnyéd között" (márc. 26. 12:02)-es videóhoz szeretnék hozzászólni: Megtekintettem a feltöltő több hasonló videóját is. Nem tudom, hogy azért tette-e fel a videókat, mert "nem tetszik" a feltöltőnek az utak állapota, de megemlíteném, hogy az Úriember a saját autójáról sem képes letakarítani a havat, ahogy az több videón is látszik! Csak megjegyeztem...

  • Kaposváron sem jobb a helyzet, péntek délután öttől fogadnák a Pápát, de akkora mennyiségű hó van a pályán, amelyet nehéz lenne addig letakarítani, írja a rakoczifc.hu. Az MLSZ csütörtökön dönt majd, hogy lesz-e forduló a hétvégén, két hete, szintén az időjárás miatt már elhalasztottak egy teljes fordulót.

    Mindkét sporthírt Lovas Gergőtől, a Sport Géza munkatársától kaptuk, köszönjük.

  • Az MTK honlapja szerint az időjárás miatt elmaradhat az MTK-Honvéd NB I.-es meccs a hétvégén. Az első csapat és a Sándor Károly Akadémia hallgatói közösen lapátolták havat szerda délelőtt, mivel a hó havas és vizes, ezért nem lehet géppel, hótolóval dolgozni, mert kárt tennének a pályában. A klub azt közölte, egyelőre bizonytalan, hogy lesz-e bajnoki szombat délután.

  • Hosszú a tél, de nem jön jégkorszak

    A napfolttevékenység tényleg hatással van a klímára, de a mostani időjárásért nem ez a felelős.

  • A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) felmérést végzett a március 14-15. között kialakult hófúvások logisztikai hatásairól. Nagyon érdekes tapasztalatokat szereztek, itt lehet elolvasni>>>

  • Akit érdekel, hány centi hó esett 300 m fölött és 300 m alatt, az vessen egy pillantást a hójelentésre. A Kékestetőn 89, Bánkúton 68, Bükkszentkereszten 45 cm-s a hóréteg, de Békéscsabán csak hófolt van. (OMSZ)

  • Már csak északi és keleti tájainkon szállingózik, illetve esik gyengén a hó, írja az Időkép, és búcsúzkodik.

  • A 44-es főút 116-os km-énél, Békéscsaba előtt egy kamiont mentenek. Félpályás útlezárás van. (Útinform)

  • A havazások hatására nőtt, és várhatóan emelkedik a folyók hóban tárolt vízkészlete. A legtöbb magyarországi folyó apad, a belvízelvezető csatornákban azonban továbbra is magasak a vízszintek, közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. (MTI)

  • A rendkívüli időjárás miatt a MA-VIK Triatlon Club az idén nem tudja megrendezni a szombatra tervezett XX. Somogyszil Ranglista Duatlont. (sonline.hu)

  • Hógolyózás fajult verekedéssé kedden egy debreceni középiskolában, egy diákot kórházba kellett vinni, közölte a rendőrség. A verekedésben megsérült tanulót a kórházban ellátták, az intézmény vezetői pedig értesítették a rendőrséget. A másik résztvevőt, egy 16 éves fiút előállítottak, ellene súlyos testi sértés gyanújával indult eljárás. (MTI)

  • Több száz varjú visszatért téli szállására, a nyíregyházi Sóstói-erdőbe. A 370 hektáros fás terület kelet-európai téli varjúszállásnak számít, több tízezer vetési varjú éjszakázik ott a hideg időszakban. Egy részük Lengyelországból, Ukrajnából, Oroszországból és Fehéroroszországból érkezik. (MTI)

  • Ismerje fel a havat a képen!

    Sosem volt még márciusban ekkora? A könyökén jön ki? Azt hiszi, csak minket sújt? Csukott szemmel is felismeri? Tegye magát próbára!

  • A hó nem hagyja hidegen a politikát sem. Emlékeznek még, hogy hétfőn Bajnai Gordonék a tojás áremelkedésével feleseltek a rezsicsökkentésre? Az infografika mémet szült, ami, ahogy az szokás, tovább mémesült, hogy aztán sok generációnyi módosulás után visszatérjen az ősforráshoz. Így kerülhetett Bajnai Gordon hivatalos oldalára ez:

  • Holnapra nincs figyelmeztető előrejelzés, az egész ország zöld. (OMSZ)

  • Északon-északkeleten, illetve délkeleten továbbra is havazik, míg nyugaton elvékonyodott, felszakadozott a felhőzet. A legtöbb helyen megszűntek a hófúvások is. (Időkép)

  • Kimentették az árokba csúszott buszt a bánki körforgalomnál.

  • Mikola kolléga – akinek valahol elvesztettük az avatarját – igyekszik felkutatni a szomszéd kocsiját kiásó szolnokit. Nyomozása első eredményeit így foglalta össze:

    S. Tóth Anikó, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelem szóvivője egy kollégája barátjáról hallotta azt, hogy tévedésből a sajátja helyett valaki másnak az autóját ásta ki a hóból. Az eset kedden reggel történt, ekkor körülbelül 10 centi hó volt Szolnokon, és még nem is olvadt, ezért nem lehetett látni semmit az autóból. A kolléga barátja épp munkába indult, valószínűleg elkésett. További tájékoztatást várunk azzal kapcsolatban, pontosan mennyi időt töltött a rossz autó kiásásával.

    Személy szerint arra is kíváncsi volnék, mi volt az első gondolata, amikor meglátta az idegen rendszámot.

  • Írja az MTI a dpa interjúja alapján. A német hírügynökség Werner Curdt napkutatóval beszélt. A tudós szerint ugyan alapvetően van összefüggés a Nap aktivitása és a Föld klímája között, és most valóban kisebb a Nap aktivitása, de "az aktuális időjárás inkább egy kisebb kihágás". Szibériában például melegebb van, mint az ilyenkor megszokott.

  • A Magyar Közút déli összesítése alapján továbbra is folyamatosan havazik a főváros körzetében, Pest megye déli területén, a Dunántúl középső részén, a Duna vonalától keletre pedig intenzíven havazik. A főutakon fennakadás délben nem volt, a főutak burkolata általában latyakos vagy havas. A mellékutakon hókásás, latyakos, havas vagy letaposott havas szakaszokra egyaránt számíthatnak a közlekedők. Ugyanakkor a havazás miatt nincs útlezárás, a nehézgépjárművek a Zala megyei 75-ös főúton a Bak és Pölöske közötti szakaszra újra behajthatnak, így jelenleg sehol sincs korlátozva a forgalmuk, a határállomásokon a ki- és belépés egyaránt zavartalan.

  • Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe! Belügyminisztérium