Visszavonják az állampolgársági törvény módosítását

2013.03.25. 08:34

A kormánypártok még a hétfői parlamenti vita előtt visszavonják az állampolgársági törvény módosításáról szóló javaslatot – értesült a Magyar Nemzet.

Potápi Árpád János (Fidesz) önálló indítványában azt javasolta, hogy az adatkezelő – nemzetbiztonsági érdekből vagy a külügyi kapcsolatok védelmében – megtagadhassa az állampolgársági kérelmet beadók állampolgárság szerinti megoszlására és a benyújtás földrajzi helyére vonatkozó adat megismerése iránti igényt. A javaslatot Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs vezetője vasárnap úgy kommentálta, hogy „korai lenne azt mondani, hogy széles körű politikai támogatottságot élvez” az előterjesztés.

Eltitkolt szavazók

A javaslat indoklásában Potápi a kettős állampolgárság miatti politikai támadásokra, valamint az egyes személyeket érő zaklatásokra utalt – előbbire Románia, utóbbira Szlovákia esetében akadtak példák.

Az indoklás csak nagy általánosságban tért ki arra, hogy „a magyar állampolgárok és a magukat magyar nemzetiségűnek valló személyek biztonsága, valamint Magyarország és a szomszédos országok közötti diplomáciai kapcsolatok védelme érdekében” van szükség a módosításra. Ezért felmerült a gyanú, hogy az állampolgárok – azaz a jövőbeni választók – statisztikai adatainak eltitkolása manipulációnak ágyazhat meg az alig egy év múlva lebonyolítandó országgyűlési választáson.

Ha ugyanis nincs hiteles adat a választópolgárok pontos számáról, a beérkezett szavazatok érvényessége is kétségessé válik. Könnyű belátni, hogy így elvileg előfordulhatott volna: több szavazat érkezik be, mint ahány választópolgár valójában szavazott.