Már a lakásban is gyűjthetnek aláírást

2013.03.26. 10:17

Kedden már el is fogadta a parlament azt a hétfőn benyújtott fideszes törvényjavaslatot, amely alapján a jövőben már a polgárok otthonában is gyüjthető aláírás népi kezdeményezésekhez, népszavazásokhoz. Ezt korábban a törvények kifejezetten tiltották, és az adatvédelmi hatóság is aggályosnak tartotta a gyakorlatot.

Az adatvédelmi törvény módosítását végül 251 igen szavazattal 3 nem ellenében kedden elfogadták. Az új szabályozás a benyújtók, Cser-Palkovics András, Vas Imre és Gyopáros Alpár szerint "egyensúlyt teremt a véleménynyilvánítás szabadsága és a magánszféra védelme között".

Az új törvény szerint munkaszüneti napokon vagy gazdasági célból nem lehet otthonukban zaklatni az állampolgárokat, a személyes adatokat pedig védetten kell kezelni.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila múlt kedden adatvédelmi szempontbóél elfogadhatatlannak tartötta, hogy magánlakásokban is aláírásokat gyűjtsenek. Szerinte az ilyen aláírásgyűjtés magában rejti annak kockázatát, hogy az adatkezelők lakcím szerinti bontásban listázzák a polgárokat, és esetleg úgynevezett "negatív listákat" állítanak össze azokról, akik nem kívánnak részt venni egy adott kezdeményezésben.