KIM: Reding magánháborút vív ellenünk

2013.03.27. 17:22 Módosítva: 2013.03.27. 17:23

Az Európai Bizottság alelnökének, Viviane Redingnek az elmúlt napokban tett Magyarországgal kapcsolatos kijelentései ismét megkérdőjelezik elfogulatlanságát, illetve objektivitását - írja a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a "Viviane Reding magánháborút folytat Magyarország ellen" című közleményében.

Azt követően, hogy az Európai Bizottság alelnöke néhány nappal ezelőtt az ír gázoló, Francis Ciaran Tobin ügyével kapcsolatban - amiben már 2002-ben született ítélet -,  megkérdőjelezte a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét, ma hangot adott annak a véleményének, miszerint az Alaptörvény magyarországi elfogadása a korábbiakhoz képest csökkentette volna a bíróságok függetlenségét, sőt a helyzet drámai súlyosbodásáról beszél - írják. Erre a nyilatkozatra egy olyan prezentáció keretében került sor, amiben a Bizottság adatgyűjtése alapján a magyar igazságszolgáltatási rendszer minden objektív mérőszám alapján jó képet mutat európai összehasonlításban - közölte a KIM.

A múlt héten arról számoltunk be, hogy a minisztérium szerint Viviane Reding hazudik a Tobin-ügyben és megtéveszti a közvéleményt.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két kisgyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétébn három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította.

Múlt csütörtökön kiderült, hogy magánokirat-hamisítás gyanújával új büntetőeljárást indít a Fővárosi Főügyészség Tobin ellen. Az ír férfi 2006-ban meghatalmazást adott egy magyar ügyvédnek, ám a korábbi sajtóhírek szerint ekkor ő már Írországban volt. Ha bebizonyosodik, hgoy Tobin nem a magyar fővárosban írta alá a budapesti keltezésű meghatalmazást, akkor a bírósági dokumentumok közé becsatolt irat hamis magánokirat.

Az ügyészség korábban már indított nyomozást magánokirat-hamisítás gyanúja miatt, de ezt megszüntették. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerint az ügyészség megállapította, hogy a magánokirat-hamisítás vétsége miatt indított nyomozás korábbi megszüntetése nem volt megalapozott, a bizonyítás nem volt teljes körű, ezért rendelték el a nyomozás folytatását.