Láng Zsolt állami telket is vett

2013.03.27. 10:17
Az épülő rózsadombi villája körüli területet állami telekkel gyarapította Láng Zsolt II. kerületi polgármester – írja a Blikk. A 189 négyzetméteres ingatlant az állam pályázat és árverés nélkül adta el. Láng szerint a telket kizárólag kert céljára tudják használni.

Állami telekkel gyarapította az épülő rózsadombi villája körüli területet Láng Zsolt fideszes parlamenti képviselő – írja a Blikk. A lap szerint a II. kerületi polgármester telke melletti 189 négyzetméteres ingatlant édesanyja, Láng Péterné vette meg az államtól. Tulajdonjogát ugyanúgy 2011 novemberében jegyezte be a földhivatal, mint Láng Zsoltét a szomszédos telekre.

A Blikk szerint a fideszes politikus édesanyja, pályázat és árverés nélkül, 8,6 millió forintért vette az ingatlant, annak ellenére, hogy a versenyeztetést csak kivételes esetekben lehet mellőzni. Az egyik ilyen, ha a vagyontárgy forgalmi értéke nem éri el a 25 millió forintot, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) Lángék esetében éppen ezért döntött így.

Az MNV a Blikkel azt közölte: az ingatlan állami feladat ellátásához vagy központi költségvetési szerv elhelyezéséhez szükségtelen volt, és a területe alapján a jövőben sem lett volna célszerű állami tulajdonban tartani. Hozzátették: vételi igény érkezett az ingatlanra, ezért adták el.

Láng Zsolt elismerte, hogy édesanyjáé a szomszédos telek. A politikus közölte: a két telket az övezeti előírások miatt nem lehet összevonni, kizárólag kert céljára tudják hasznosítani.

Március elején az Index írt először arról, hogy Láng Zsolt a saját kerületében, a Rózsadomb egyik kedvelt részén építkezik. A politikus január végén leadott, tavalyi évre vonatkozó vagyonnyilatkozata erre semmilyen módon nem utal. Láng úgy vágott bele – az Index becslései szerint több mint százmillió forintos – építkezésbe, hogy az elmúlt években több tízmillió forinttal többet tudott félretenni, mint amennyit megkeresett. A politikus ezt örökléssel és családi segítséggel magyarázta.

A politikus házát a Wallis-csoporthoz tartozó Market Építő Zrt építi. A cég a múlt héten nyerte el az új Fradi-stadion építésére kiírt állami tendert. A milliárdos árbevételű Market Zrt. vezérigazgatója az Indexnek azt mondta, hogy családi házakat és nyaralókat eddig csak bankvezéreknek, ingatlanvállalkozóknak építettek.