Papcsák letagadta a 100 szobás szálloda terveit

2013.03.27. 17:43
A zuglói polgármesternek második nekifutásra sikerült átvernie a helyi képviselőtestületen, hogy a kerület vegye át az államtól a BVSC ingatlanait. Papcsák Ferenc a március 14-i ülésen azt hangoztatta, hogy a sportlétesítmény helyén biztosan nem lesz szálloda vagy lakópark. Néhány nappal később azonban előkerültek az önkormányzatban készült fejlesztési tervek, amelyeken egy 100 szobás hotel is szerepel. A terv februári dátumozású.

Március 14-én, a zuglói képviselőtestület rendkívüli ülésén egyetlen szavazattöbbséggel átment Papcsák Ferenc polgármester javaslata, amely elrendeli, hogy a kerület vegye tulajdonba a Szőnyi úti BVSC-sporttelepet az államtól. Az ülést megelőzően Papcsák egy közleményben azzal érvelt, hogy  az átvétellel megoldódnak Zugló uszodagondjai, bővülnének a sport- és szabadidős lehetőségek.

A Budapesti Vasutas Sport Club-Zugló és a hozzátartozó ingatlanok elvileg ingyenesen kerülhettek a XIV. kerület tulajdonába. A képviselőtestület ellenzéki, és több fideszes képviselője azonban úgy ítélte meg, hogy a későbbi kiadások valódi mértékéről a döntés előkészítő anyagából nem kapott meggyőző tájékoztatást. A fideszesek egy része ezért másodszorra sem támogatta az indítványt.

Két héttel korábban a testület egyszer már elutasította a tervet, de Papcsák újra a testület elé vitte az ügyet, azt hangsúlyozva a képviselők előtt, hogy az átvétel a zuglóiak érdekeit szolgálja.

Papcsák a kerületi tévé beszámolója szerint a március 14-i szavazás előtt leszögezte: teljes mértékben elutasítja, hogy a létesítményen szálloda vagy lakópark épüljön.

Néhány nappal később azonban előkerült több olyan tervrajz is a sporttelepről, amelyeket az önkormányzat városfejlesztési osztálya készített, még február elején. A sportbizottság elé bevitt rajzok egyike – egy fejlesztési vázlat – a sporttelep bontási terveit tartalmazza, a másikon pedig beépítési tervek láthatók.

A beépítési tervből kiderül, hogy az önkormányzat szándékai szerint mégiscsak épülne hotel a BVSC területére. A rajz kísérőszövege szerint az 5000 négyzetméteres épületben négycsillagos, százszobás sportszálló és orvosi magánklinika működne, mellette pedig felhúznának egy 400 férőhelyes parkolóházat is.

Az Index információi szerint a hotel terveiről a helyi Fidesz képviselői sem tudtak. Papcsák Ferenc az első szavazás előtt több mint két órán át győzködte párttársait arról, hogy a kerületnek megéri átvenni az ingatlant. A vitában azonban – ahogy a testületi ülésen sem – ilyen típusú ingatlanfejlesztésekről nem esett szó.