A kormány felkészült az árvízre

2013.03.28. 12:09
A kormány sajtótájékoztatón jelentette be, hogy felkészültek az árvízi védekezésre. A szokatlanul magas csapadékszint miatt a vízszint több vízgyűjtő területen is meghaladta a sokévi átlagot, de a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is helyreállt.

A kormány a várható árvízről és az árvízvédelmi helyzetről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt 11 órakor. Giró-Szász András kormányszóvivő elmondta, hogy meghallgatták és elfogadták az idei árvízhelyzetről szóló jelentést.

2013 márciusában a rendkívüli időjárás miatt jelentősen megnőtt a folyók árvízi kockázata, ugyanis a vízgyűjtő területeken rengeteg hó halmozódott föl. Giró-Szász elmondta, hogy ez több területen is problémát okozhat. A Duna Nagymaros fölötti vízgyűjtőjén, a Sajó-Hernád és a Bodrog vízgyűjtő területén a vízszint a sokévi átlag fölött jár, és ugyanez vonatkozik a Drávára is. A Tisza Szeged fölötti szakaszán a vízszint megfelel a sokévi átlagnak.

A 2013-ban várható árvízi helyzetről Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője számolt be. Molnár elmondta, hogy felkészültek az árvízi védekezésre: a Belügyminisztérium, illetve a megyei és helyi szervezetek már árvízvédelmi gyakorlatot tartottak. Molnár megjegyezte, hogy a Sajó-Bodva-Hernád vízrendszerének árvízi kitettsége továbbra is magas: egy négynapos mediterrán ciklon jelentős olvadást indíthat be, így magas árhullámok is kialakulhatnak, de a főigazgató szerint ettől egyelőre nem kell tartani.

Molnár beszámolt róla, hogy a Mura-Dráván rendkívül magas a hóban tárolt vízkészlet mennyisége, ami olvadás esetén komoly árhullámokat okozhat. Ugyanakkor nem számítanak arra, hogy ez bekövetkezne, mivel a szokványos tavaszi olvadással ez szabályosan fog távozni a vízgyűjtő területekről. Molnár kitért rá, hogy az árvízi helyzet kezeléséhez a határon túli szervezetek együttműködésére is szükség lesz; az osztrák, horvát és szlovén együttműködéssel az árvízkockázat jelentősen csökkenthető.

A belvízhelyzetről szólva Molnár elmondta, hogy az elmúlt időszak havazása, illetve a várható, magyar területekre hulló csapadék miatt a belvízhelyzet tovább romolhat. A belvízzel elárasztott terület mérete mostanra elérte a 74 ezer hektárt, és a közeljövőben ez tovább növekedhet. A belvízvédelmi tevékenységgel 11 igazgatóság foglalkozik. A sajtótájékoztatón Molnár elmondta, hogy mind az Országos Vízügyi Főigazgatóság, mind a Katasztrófavédelem, mind a Honvédség arra törekszik, hogy biztosíthassák az élet- és vagyonvédelmet.

A Tisza nincs veszélyben, megtelt a Balaton

Újságírói kérdésre válaszolva Molnár elmondta, hogy a belvízhelyzet nem konkrét területeket veszélyeztet, így inkább azokat a megyéket említette meg, ahol a belvízkockázat magasabb lehet. Elsősorban Szolnok, Hajdú-Bihar és Csongrád megye érintett, de a várható romlás alapján elképzelhető, hogy Szabolcs-Szatmár és Békés megyében is súlyosbodhat a helyzet, illetve a Kisalföld környékén is komolyabb belvízre, illetve ezzel kapcsolatos védekezési munkákra kell számítani. Az árvízkockázat a Mura és a Sajó-Hernád vízgyűjtőjén magasabb az átlagosnál. Bár a Felső-Tisza általánosan veszélyeztetett területnek számít, Molnár elmondta, hogy jelenleg nem látnak olyan hó- és csapadéktevékenységet, ami indokolná az itteni védekezést.

A főigazgató a sajtótájékoztatót jó hírrel zárta: az átlagosnál több csapadék miatt a Balaton és a Velencei-tó vízszintje is helyreállni látszik, így valószínű, hogy a strandszezon teli Balatonnal kezdődhet.