Drónokkal figyeltetne minket a kormány

2013.03.28. 12:20

Hamarosan Magyarországon is drónokat vethetnek be a hatóságok. Legalábbis a nemzeti fejlesztési minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára, Schváb Zoltán egy budapesti konferencián arról beszélt, hogy a drónokat nemcsak katonai célokra, hanem a bűnüldözésben is használni lehetne.

A konferenciát azért rendezték, mert a drónok gyártása és alkalmazása Magyarországon még szabályozatlan. A felmerülő kérdéseket a Nemzeti Közlekedési Hatóság a konferencián igyekezett tisztázni az érintett szervezetek, hatóságok és szakértők bevonásával.

Magyarországon drónokat egyelőre csak a honvédség használ, és csak külföldi misszióin. Afganisztánban többször is bevetettek felderítő gépeket. A konferencián a honvédelmi minisztériumot képviselő Vargha Tamás államtitkár arról beszélt, hogy reményeik szerint a dróngyártás magyar kutatásra épülve hazai munkahelyeket teremthet.

Schváb szerint Magyarország drónnagyhatalommá válhat, az élen járhat a pilóta nélküli repülők fejlesztésében.

Schváb szerint a bűnüldözés mellett a meteorológiában és a katasztrófahelyzetek kezelésében is használhatnák a drónokat. A biztonságos alkalmazás feltételeit elsősorban a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak kell megteremtenie, de a folyamatban fontos szerepet tölt be a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, valamint részt vállalnak a munkában az érintett hatóságok és civil szervezetek. A gyakorlatban is jól működő, nemzeti érdekeket szolgáló, megfelelő jogszabályt kell alkotni, mondta.