Hónapokig vártak az új üvegre a diákok

2013.03.28. 10:56

A szülők szerint több mint két hónapig törött ablaknál tornáztak a diákok a szegedi József Attila Általános Iskola tornacsarnokában, írja a delmagyar.hu.

Egy focilabdával rúgták ki „két-három hónapja”, azóta fagyoskodtak a sportolók a süvítő hideg szélben, hiába takarták be ideiglenesen kartonpapírral, ragasztószalaggal és deszkákkal. Szerda este végre elkészült az új üveg.

Guba János, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének szegedi vezetője szerint az intézmények még mindig nem látnak tisztán az új rendszerben, sok a bizonytalanság. „Be kell adni az igényt, majd a tankerület intézkedik. Köztudott, hogy a hivatal malmai lassan őrölnek. Nagy homály, hogyan dolgoznak” – mondta a szakszervezeti vezető.

A szegedi tankerület vezetőjét a héten nem sikerült elérni.

Csak kisebb kiadásokra kapnak pénzt

Januárban a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ vette át az összes addigi önkormányzati iskola szakmai irányítását. 2670 iskola esetében a Klebelsberg-központ az épületek fenntartási feladatait is átvette.

Ezeknek az iskoláknak ezzel megszűnt a gazdasági önállóságuk és saját költségvetésük is. Az iskola igazgatóinak jogköre jelentősen szűkült. A fenntartási feladatok koordinálását a járási tankerületi vezetők végzik, az ő kezükbe kerültek a munkáltatói jogok is.

Az iskolák csak a kisebb kiadásokra kapnak pénzt az intézmények folyó kiadásainak teljesítéséhez. Minden nagyobb javítást, fejlesztést a tankerületeken keresztül intéznek a fővárosi központ jóváhagyásával, ami jelentősen lassítja az ügyek intézését.