„Nem félünk és nem hagyjuk annyiban”

2013.03.29. 18:18 Módosítva: 2013.03.30. 00:15
A BRFK csoportosan elkövetett garázdaság miatt indított eljárást több olyan fiatal ellen, akik részt vettek a Fidesz Lendvay utcai székházának szimbolikus elfoglalásában. Ennek részeként pénteken két aktivistát hallgattak ki – a gyanúsítottakat a lakóhelyükön személyesen, bármiféle idézés nélkül felkeresve.

A rendőrség a „nyomozás érdekével” indokolta a szokatlan eljárást, hogy miért vitt be fiatal aktivistákat ma reggel lakhelyükről a Gyorskocsi utcába. A tájékoztatás szerint kényszerintézkedés nem történt, a három, pénteken kihallgatásra bevitt személy közül viszont ketten panasszal éltek a gyanúsítás ellen, egy pedig nem tett vallomást. Értesüléseink szerint a rendőrség két székházfoglaló fiatal, Birtalan Gergő és Vámos Péter mellett egy békemenetes ellentüntetőt állított még elő.

Az előállított Vámos Péter részletesen válaszolt a délelőtt folyamán a rendőrök, délután pedig a sajtó kérdéseire. Beszámolója szerint ma kora reggel három civil ruhás, bőrkabátos rendőr jelent meg a lakásán, ahonnan rögtön a Gyorskocsi utcába vitték. A nagyjából négy órás kihallgatás során Vámos részletesen elmondta a rendőröknek, miért vett részt a békés tiltakozó akcióban, valamint válaszolt a feltett kérdéseikre. Ügyvédet nem kért.

A csoportos garázdasággal meggyanúsított Vámos állítása szerint a székházfoglalás során a földön ülve nemzetiszínű zászlót lengetett és az „alkotmányt, demokráciát, jogállamot” szlogeneket skandálta. A gyanúsítás miatti felháborodását közölte a rendőrökkel is, hiszen szerinte a garázdasághoz szükséges három tényállási elem közül legfeljebb egy valósult meg, az, hogy tevékenysége közterületről látható volt.

A másik előállított aktivista, Birtalan Gergő az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hozzá reggel hét órakor kopogás nélkül mentek be kollégiumi szobájába a rendőrök. Őt is a Gyorskocsi utcába vitték és a március 7-én történtekkel kapcsolatban szintén csoportosan elkövetett garázdaság ügyében hallgatták ki gyanúsítottként. Birtalannak engedélyezték, hogy később tegyen vallomást, de rabosították, vagyis ujjlenyomatot vettek tőle, fényképeket készítettek róla. Birtalan Gergő azt mondta: 10 óra után távozott a Gyorskocsi utcából.

A péntek délutáni sajtótájékoztatón a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) részéről a jogsegélyprogram vezetője, Pelle Andrea ismertette szervezete álláspontját. A TASZ tíz ügyvéddel segít azoknak a fiataloknak, akik ellen büntetőeljárás indult amiatt, hogy részt vettek a Fidesz-székháznál tartott akcióban, illetve a parlament környéki járműforgalmat akadályozó blokádban. A TASZ úgy véli, a péntek reggeli előállítások teljesen indokolatlanok, ráadásul a rendőrségi törvény értelmezésük szerint nem biztosít lehetőséget arra, hogy valakit egy nem nagy tárgyi súlyú büntetőügyben anélkül vigyenek el teljesen egyedül kihallgatásra, hogy ideje legyen felkészülni az eljárásra, illetve védőt meghatalmazni. Pelle szerint egy normális eljárás során a gyanúsítottaknak először idézést kellett volna kapniuk.

A TASZ képviselője ezután kifejtette álláspontjukat a polgári engedetlenségről. A tevékenység adott esetben hiába minősül formálisan bűncselekménynek, ha hiányzik a cselekménynek a társadalomra való veszélyessége. Márpedig a székházfoglalás esetében erőszakmentes véleménynyilvánításról volt szó, a székházfoglalók magatartása nem volt kirívóan közösségellenes és nem követtek el erőszakot, éppen ezért indokolatlan bármifajta büntetőjogi felelősségrevonás - érvelt Pelle. Újságírói kérdésre elhangzott, érkeztek hírek arról, hogy a kihallgatásra bevitt aktivistákon kívül másokat is kerestek a rendőrök, ők azonban nem tartózkodtak otthon.

Ez történt Misetics Bálinttal is, akit a hatóság korábbi lakóhelyén keresett, a sajtótájékoztató után pedig elment „feladni” magát. Misetics elmondta, ezt azért teszi, mert noha nem tartja ő sem jogszerűnek a rendőrség eljárását, fontosnak tartja megmutatni, hogy nincs mitől félniük: „Tettünk minden erkölcsi, politikai és büntetőjogi következményét vállaljuk. A rendőrség eljárása arra irányul, hogy megfélemlítsen minket, illetve az Orbán-rezsim demokratikus ellenzékét megfélemlítse. Ezúton is üzenjük, hogy nem fog menni, nem félünk és nem hagyjuk annyiban.” Miseticshez hasonlóan a TASZ szerint is egyértelműen a megfélemlítés volt a rendőrség célja.

Oláh Kata, aki szintén részt vett a székházfoglalásban és egyik szervezője a holnapra meghirdetett tüntetésnek, szintén elmondta: annak ellenére vállalnak minden jogi következményt, hogy magát a vádat alaptalannak tartják.

A sajtótájékoztatón egy késve érkező és a tudósítók gyűrűjén átfurakodó férfi, aki az előállított fiatal és a TASZ képviselőjének beszámolójáról is lemaradt, rögtön megpróbálta provokálni a megszólalókat. Először arról érdeklődött, a TASZ vajon a határon túli magyar kisebbségek ellen elkövetett jogsértésekkel szemben is ilyen erőkkel lép-e fel, majd a szombati demonstráció kapcsán azt kérdezte, a tiltakozók összeköttetésben lesznek-e a nap folyamán Bajnai Gordonnal.

„Tudatosan szervezték az akciójukat húsvét szombatjára, nagyszombatra?” – tette fel ezután a kérdést Oláh Katának. „Úgy vélem, engem katolikusként tudatosan állítottak elő húsvét péntekjén, nagypénteken, megakadályozva ezzel azt, hogy a húsvétot otthon, békésen ünnepeljem” – válaszolta gúnyosan Oláh, aki elmondta, a kettőnek természetesen semmi köze egymáshoz, ahogy Bajnai Gordonnal sem találkozott soha.