Néptánccal váltaná ki a testnevelést a KDNP

2013.03.29. 13:36 Módosítva: 2013.03.29. 14:07

A mindennapos testnevelésből heti két óra néptánccal is kiváltható lenne, tartalmazza a kereszténydemokrata Michl József egyéni képviselői módosító indítványa. A KDNP-s képviselőnek a köznevelési törvényt több ponton módosító javaslata szerint a heti két néptáncot csak alapfokú művészeti iskolával kötött együttműködés keretében szervezhetnék meg az iskolák.

A törvény szerint eddig a heti öt testnevelés órából kettőt iskolai sportkörben való sportolással, egyesületben végzett edzéssel lehetett kiváltani, illetve "a kerettanterv testnevelés tantárgyra vonatkozó rendelkezéseiben meghatározott oktatásszervezési formákkal, műveltségterületi oktatással".

Az egyéni képviselői indítvány több technikai módosítás mellett egyéb érdekes pontokon is változtatna a törvényen. Miután a Klebelsberg-központ januártól átvette az iskolák fenntartását, a nyáron iskolák összevonása vagy megszüntetése is várható. Michl József javaslata ugyanakkor azt tartalmazza, hogy az állami intézményfenntartó központ saját hatáskörben nem dönthet intézmény létesítéséről, átszervezéséről, megszüntetéséről vagy tevékenységi körének módosításáról.

Az amúgy minden ponton állami centralizációra törekvő törvény a jövőben ugyanakkor megengedné, hogy az európai vagy más nemzetközi forrásból finanszírozott pedagógus-továbbképzéseket, személyiségfejlesztő tréningeket magáncégek tarthassák meg. A javaslat indoklása szerint ezeknek a pályázatoknak a kedvezményezettjei sokszor költségvetési intézmények, és az oktatásért felelős miniszter engedélyével "az elnyert támogatások
pedagógiailag helyes célok érdekében és az oktatásért felelős miniszter által ellenőrzött eljárás
keretei között" valósulhatnának meg.