Lefagyott a tankönyvrendelési rendszer

2013.03.29. 19:56
Jövő hét péntekig, április 5-ig meg kellett hosszabbítani a tankönyvrendelés határidejét, mert az elmúlt hetekben akadozva vagy egyáltalán nem működött a tankönyvek terjesztését átvevő állami Könyvtárellátó (Kello) informatikai rendszere. A problémát az okozta, hogy a rendkívül szűk határidők miatt az iskolák megpróbálták időben leadni a rendeléseket, de a túlterhelést nem bírta a rendszer.

A vonatkozó rendelet szerint március utolsó munkanapján, azaz ma kellett volna véglegesíteni az iskoláknak a tankönyvrendeléseket, de ez nem sikerült. A Kello csak múlt hét szerdán küldte ki az iskoláknak azt a kódot, amivel beléphetnek a tankönyvrendeléseket összesítő rendszerbe. A rendszer azonban a túlterheltségtől összeomlott. "Amikor úgy tűnt, hogy működik és a felvitt adatokat elmentették, azok a következő belépésnél már nem voltak a rendszerben, így újra kellett kezdeni az egész procedúrát" – mondta az Indexnek egy vidéki iskola tankönyvfelelőse.

Túl sokan akartak határidőre dolgozni

A tanárok hiába próbálták meg két gépen felvinni az adatokat a rendszerbe, a kóddal csak egy gépen lehet belépni egyszerre, így nem tudtak gyorsítani a folyamaton. “Telefonszámot nem adtak meg, ahol lehetett volna jelezni a problémákat, vagy segítséget kaphattunk volna. Volt viszont egy e-mail cím, amire írtunk, de választ nem kaptunk” – mondta az iskolai tankönyvfelelős.

Arany Tamás, a Könyvtárellátó igazgatója kérdésünkre azt válaszolta: a tankönyvrendelési felület folyamatosan az iskolák rendelkezésére állt és áll, de valóban volt rá példa, hogy egyszerre több mint 1000 felhasználó akarta használni a rendszert. A már bejelentkezett felhasználók gyorsabb munkavégzése érdekében ezért rövid időre, ezerre korlátozták az egyidejű felhasználók számát, de ezt mára feloldották.

A problémát az okozta, hogy míg a korábbi rendszerben terjesztő cégek összesítették az iskolák rendeléseit, és az adatokat időben elnyújtva vitték fel, most négyezer iskola egyenként próbálta leadni rendelését, ráadásul egy időben. Az más kérdés, miért nem számoltak ezzel.

Arany Tamás kérdésünkre azt mondta: az informatikai rendszer tervezésekor még nem lehetett előre látni azt, hogy így leszűkülnek a határidők és egy időben ennyien akarják majd használni a felületet. A Könyvtárellátó így is egy nap alatt továbbfejlesztette a rendszert és megnövelte a kapacitásokat. A cég az egyhetes csúszással magától vett el időt: öt napja marad arra, hogy a tankönyvigényeket a kiadók felé továbbítsa.

A határidő összecsúszásában szerepet játszott, hogy a tankönyvrendelet végül csak február utolsó napján jelent meg a közlönyben. A határidő meghosszabbításával az iskoláknál újabb gondok jelentkeznek. A tankönyvfelelősöknek ugyanis a gyerekek egyéni tankönyvlistáját ki kell nyomtatniuk és azt a szülőkkel alá kellene íratniuk. Most azonban tavaszi szünet van, így a diákokkal nem tudják elküldeni a szülőknek a papírokat. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ezzel kapcsolatban azt közölte: a tankönyvlistákat a tavaszi szünet előtt is aláírathatták az iskolák a szülőkkel, de ahol ezt nem történt meg, ott a tavaszi szünet után a lehető legrövidebb időn belül pótolni kell.

Majd az állam

A tankönyvtörvény 2011 novemberében történt módosítása az idei évtől alapvetően megváltoztatta a tankönyvforgalmazás rendszerét. Míg korábban a terjesztést piaci alapon különböző vállalkozások végezték, ettől az évtől az országos tankönyvellátást teljes egészében az állami Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft. végzi.

A 15-17 milliárd forintos tankönyvpiacon megütközést keltett, hogy a 4 ezer iskolával és 70 kiadóval való kapcsolattartást, az igények összegyűjtését és a könyvek kiszállítását egy olyan vállalkozásra bízták, amely addig alig vállalt szerepet a tankönyvterjesztésben. A céggel például tavaly mindössze négy iskola kötött erre szerződést. Többen kétségbe vonták, hogy a bonyolult logisztikai feladatot képes-e megoldani a cég, amely 350 millió forintot kapott az államtól fejlesztésekre.

A változtatást azért is bírálták, mert a korábbi rendszer jól működött és azzal az iskolák is elégedettek voltak. Mint egy tankönyvfelelős az Indexnek elmondta: a terjesztők gyerekenként intézték a számlázást, és nagyon rugalmasak voltak a pótrendeléseknél. Az új rendszerben csak 10 százalékban térhet el az utánrendelés az eredetitől, és csak azokból a könyvekből lehet utánrendelni, amiket eredetileg megrendeltek. Új könyvet nem lehet bevinni a rendszerbe.

A Könyvtárellátó is segítségre szorul

A tankönyvterjesztés gyors és alapvető átalakítása miatt idén rendkívül szűkek a határidők. Ha ezeket nem sikerül tartani, szeptemberben gondok lehetnek a tankönyvellátással. Idén például az új kerettantervek szerinti tankönyvek akkreditációjára mindössze egy hónap jutott. A Könyvtárellátónak áprilisban kell a kiadók felé továbbítani az összegyűjtött megrendeléseket. Júliusig a kiadóknak a Könyvtárellátó központi raktáraiba kell szállítani a megrendelt tankönyveket, amelyeket augusztusban szállítanak ki az iskoláknak.

A tankönyvellátás új rendszerében az országot 6 régióra osztják. Mivel a Könyvtárellátónak nincs olyan infrastruktúrája, amellyel az országos tankönyvterjesztést meg tudná oldani, a cég csak Budapesten vállalja a feladatot, az öt másik régióba alvállalkozókat von be. Arany Tamás az Indexnek azt mondta: az alvállalkozók kiválasztására már folyamatban van a közbeszerzés kiírása. A pályázók napokon belül megkapják az ajánlattételi felhívást.

Korábban arról volt szó, hogy akik megnyerik ezeket a pályázatokat, azoknak kötelezettségük lesz alvállalkozókat bevonni a terjesztésbe, valamint mind a regionális központoknak, mind a bevont alvállalkozóknak szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük. Ezek a feltételek azonban már nem szerepelnek az elvárások között – mondta az Indexnek Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének (TVOT) elnöke.

Így előfordulhat, hogy olyan cég vagy vállalkozás nyeri meg a kiírt pályázatot, amely sohasem működött a szakmában, de vannak járművei, alkalmazottai, raktárai és logisztikai tapasztalatai. Ezt kérdésünkre Arany Tamás is megerősítette. Mint mondta: a közbeszerzési törvény szerint olyan cégekhez kell a felhívást eljuttatniuk, akik egy logisztikai feladatot képesek ellátni. Ezért nem zárhatják ki az ajánlattevők köréből a színtisztán logisztikai cégeket.

Eddig 100-nál is több volt a tankönyvellátók száma, köztük az egy-két iskolát kiszolgálótól, a nagyobb, akár megyényi iskolát ellátókig. A szakmában van, akinek 20 éves tapasztalata van. Ezek a vállalkozások sokat invesztáltak a vállalkozásukba, tökéletesítették a rendszerüket, hitelt vettek fel, családok egzisztenciája függ a működésüktől – hívta fel a figyelmet a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke. Még ha a regionális pályázatokat már meglévő, nagyobb tankönyvellátók nyerik is meg, és azok bevonnak néhány alvállalkozót, akkor is számos tankönyvellátó szűnik meg.

A kiadók óvatosak

Az új rendszerben már az iskolai tankönyvfelelősöknek sem éri meg annyira az igények fáradságos összesítése. Pénzt eddig úgy kaptak, hogy a tankönyvterjesztő a tankönyvek árának egy meghatározott százalékát utalta át nekik. Korábban a terjesztésen átlagosan 12 százalékos árrés volt. Ebből 7 százalék volt a tankönyvfelelősi jutalék. A maradék 5 százalékból minimum 3 százalék a terjesztés valós költsége volt, a terjesztők haszna így mintegy 2 százalék volt. Most gyermekenként 100 forintot fizetnek, amiből még nem lehet tudni, menyit kapnak meg a tanárok, vagy ezt mennyivel egészíti ki az intézmény.

A szűkös határidők miatt a nyomdák és a kiadók is aggódnak. A Kello által feldolgozott adatok alapján a nyomdáknak június 1-től július 15-ig kell a megrendeléseket teljesíteniük és a regionális központba szállítani a könyveket, de emellett még a június 15-i határidővel beérkező módosításokat is teljesíteniük kell.

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadónak (korábbi nevén Nemzeti Tankönyvkiadó) tapasztalatai szerint mindegyik engedélyezésre benyújtott tankönyvüket gyorsan és szakmailag megalapozott módon minősítették. A gyártásra azonban meglehetősen kevés idő marad. A kiadó is úgy látja, hogy miután a Kellonak korábban nem kellett ilyen mennyiségű megrendelést kezelnie, sok a bizonytalansági tényező. Ameddig a megrendelt tankönyvek száma nem ismert, addig nem lehet egyértelműen állítani, hogy lehet-e teljesíteni az elvárásokat – közölte a kiadó. A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadónál ettől függetlenül bíznak abban, hogy a kiadók, a nyomda és a Kello együttműködése segít majd abban, hogy zavartalan legyen a tankönyvellátás.

Határidők

Február 28. Megjelent a tankönyvrendelet a Magyar Közlönyben

Március vége Az iskolák megrendelik a tantervi reformmal nem érintett (kifutó)
évfolyamokra alkalmazni kívánt tankönyveket a Könyvtárellátó rendszerében

Április 10. A Könyvtárellátó az összegyűjtött megrendeléseket első körben továbbítja
a kiadóknak, majd visszajelzi az iskoláknak a kiadók rendelésfelvételét

Május 15. Az iskolák megrendelik az új kerettantervekhez kifejlesztett tankönyveket.

Június 15. Az iskolák módosíthatják a megrendelések darabszámát

Július A kiadók a Könyvtárellátó központi raktáraiba szállítják a megrendelt tankönyveket

Augusztus A Könyvtárellátó a közreműködő partnereivel kiszállítja az iskoláknak
a tankönyveket

Szeptember 5. Az iskolák ismét módosíthatják a megrendelések darabszámát