A hó után itt a belvíz és áradás

2013.03.30. 19:26

Továbbra is gondot okoz az ország számos pontján a belvíz és a folyók áradása. Az újabb esők hatására ismét valamennyi folyó árad a Tiszántúlon. A térségi vízügyi igazgatóság (Kötivizig) tájékoztatása szerint a Tiszán levonuló árhullám jelenleg 716 centiméteres vízállással Szolnoknál tetőzött, a lehullott eső nyomán pedig a Felső-Tiszán újabb vízszintemelkedések alakultak ki.

A Zagyva-Tarna vízrendszerben is újabb árhullám indult el, Jászteleknél az első fokú árvízvédelmi készültséget meghaladó, 355 centiméteres vízállást rögzítettek. A Körösök vízrendszerének romániai vízgyűjtő területein szintén áradnak a folyók, így a Hármas-Körösön is lassú vízszintemelkedés figyelhető meg.

A Zagyva áradása miatt szombat 8 órától első fokú készültséget rendeltek el a folyó Újszász-Jászberény közötti szakaszán. A Tiszán és mellékfolyóin 394 kilométer hosszú védvonalon folyik az első foknak megfelelő árvízi védekezés, és továbbra is másodfokú a készültség a Hortobágy-Berettyón Karcag és Kisújszállás térségében, 52 kilométeres védvonalon.

Az Alsó-Tisza továbbra is lassan árad, a tetőzések a hét végén várhatók, és nagyon lassú apadás valószínű. Vasárnap reggel nyolc órakor lezárják a szegedi Huszár Mátyás rakpartot. Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén a Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon, Öcsöd-Kunszentmárton térségében első fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.

Tolna megye szintén több településén védekeznek a hóolvadás és az eső miatt megáradt vízfolyások mentén. A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján arról számolt be, hogy szombatra jelentősen emelkedett a Kapos, a Baranya-csatorna, a Völgységi-patak és a Hábi-patak vízszintje. Baranyában már van, ahol elmúlt a veszély, több településen azonban továbbra is szükség van az árvíz elleni védekezésre - tájékoztatta a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-t. Szigetváron az Almás-patak áradása miatt 12 ezer homokzsákot helyeztek készenlétbe, és nyúlgátat emeltek az egyik áruház közelében. A víz Basalon is veszélyeztet lakóépületeket, Kisvaszaron 150 homokzsák szolgálja egy családi ház védelmét, Királyegyházán pedig folytatni kell a szivattyúzási munkálatokat.

Emellett hatalmas területeket öntött el a belvíz az ország különböző részein. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság (Tivizig) védelemvezetője, Bara Sándor elmondta: másodfokúra növelték a belvízvédelmi készültséget a Berettyó alsó belvízvédelmi szakaszán. Működési területükön egy nap alatt 3200 hektárral nőtt a belvízi elöntés nagysága - fűzte hozzá. A Tivizig 12 belvízvédelmi szakaszából nyolcon védekeznek: hat szakaszon már másodfokú, kettőn pedig első fokú a készültség. Jelenleg 21 800 hektár áll víz alatt, ebből 4300 hektár vetés, 4600 hektár szántó, 8750 hektár rét és legelő.

A Közép-Tisza vidékén a belvíz alatt álló 18 250 hektárból 5400 hektár vetés és négyezer hektár szántó. A Kötivizig szakemberei folyamatosan végzik a szivattyúzást, vízkormányzást és a vízfolyási akadályok, uszadékok eltávolítását a szivattyútelepeknél és egyéb műtárgyaknál. A belterületi elöntések miatt három önkormányzat: Fegyvernek, Jászalsószentgyörgy és Tomajmonostora folytat védekezést a belvíz ellen.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén lévő nyolc belvízvédelmi szakasz mindegyikén első fokú területi belvízvédelmi készültség van érvényben, 25 szivattyútelep üzemel, 12 szivattyútelepen első, 13 szivattyútelepen pedig másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Az elöntött terület nagysága 16 300 hektár volt a legutóbbi méréskor.