Közel ezer kilométeren van árvízi készültség

2013.03.31. 09:15 Módosítva: 2013.03.31. 19:22

A magyarországi folyószakaszokon 912 km hosszon első (Bodrog, Ipoly, Kraszna, Tisza, Hármas-Körös, Rába, Takta, Zagyva és a Zala szakaszain), 86 km hosszon másodfokú (Hortobágy-Berettyó) árvízvédelmi készültség van érvényben - közölte vasárnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Négy megye tizenhét településén árvízi védekezés zajlik, kilenc megye harmincöt településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 80 700 hektár. Tizenegy vízügyi igazgatóság területén huszonhét szakaszon első- és huszonkilenc szakaszon van másodfokú belvízvédelmi készültség.

Azokon a területeken, ahol az elmúlt huszonnégy órában árvízi védekezést folytattak, figyelőszolgálat működik, a védekezéshez szükséges anyagok és technikai eszközök biztosítottak. Éjfél óta nem kellett új helyszínen beavatkozni .

Dobróköznél homokzsákokat pakoltak

Tolna megyében két kritikus térségre figyelt éjjel a katasztrófavédelem. Egyrészt Csikóstőttős és Kaposszekcső védelmére, másrészt a Kapos Dombóvártól Simontornyáig tartó szakaszára, kiemelt jelentőséggel Döbrököz védelmére.

Csikóstőttős védelme érdekében az esti óráktól a katasztrófavédelem a vízüggyel és az önkormányzatokkal közösen a meglévők mellett további három vízmércepontot hozott létre. A felső szakaszon a Kapos vízszintje mintegy tíz centiméterrel emelkedett, majd le is csökkent az éjszaka, viszont annak beérkezésekor a veszélyeztetett területen nem fogja elérni a tegnap déli szintet sem, miközben a lenti rész még apadt is.

Döbrököznél este homokzsákokból ideiglenes védmű épült. Önkéntesek, tűzoltók és a Gemenc Mentőcsoport, összesen hatvan ember ötezer homokzsákot rakott le hajnali fél háromra. Ezzel a település biztonságban van, pedig a Kapos vízszintje az éjszakai órákban enyhén emelkedett, (8-10 cm), és most már elhúzódó magas vízszintre kell errefelé számolni.

Folyamatosan esett Somogyban

Somogy megyét szombaton a késő délutántól éjjel tizenegyig folyamatosan esett, 12-13 milliméter csapadék érte a Kaposvár környéki vízgyűjtőt. A vízfolyásaink szintje ennek megfelelően emelkedésnek indult. Szombat 23 óráig lassú ütemű, óránként 1-2 centiméteres vízszintemelkedés volt megfigyelhető, utána a Kaposon intenzívebb áradás kezdődött, óránkén 4-6 centiméteres emelkedéssel.

Hajnali 3 órától állt vissza a lassabb áradás, azóta óránként 1 centiméterrel növekszik a vízszint. Vasárnap kora reggel a megye nyugati felén esett. A Kapos Kaposváron vasárnap reggelre tetőzött, a vízmércék órák óta 299 centiméteres vízállást mutatnak. A folyó még visszaduzzasztja az Orci-patakot, viszont a 61-es számú főúton forgalomterelésre ez idáig nem volt szükség.

Kaposvár városánál 2005-ben ki is öntött a Kapos, emiatt Kaposvár feletti szelvényben épülő tározó építésére pályázott az azt üzemeltető kaposvári önkormányzat, és meg is nyerte az építéshez szükséges 550 millió forintot. Azonban még mindig nem áll a tározó. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a "közbeszerzési eljárás még folyamatban van. 2014 június a projekt várható befejezése".

Nyúlgáttal védik a szupermarketet Baranyában

Baranya megyében a katasztrófavédelem Sásd és Vásárosdombó településeken a vízügyi igazgatósággal az esti órákban egy-egy vízmércét helyezett el a Baranya-csatornán lefolyó vízmennyiség mérésére. Az eredmények lassú apadást, illetve az esti esőzés következtében viszonylagos stagnálást mutatnak.

A csertői víztárolónál folytatódik a leürítés, az Almás-patak és a Fekete-víz vízszintje emelkedést mutat. A vízügyi szakemberek előrejelzése szerint a leürítés akár két-három napig is eltarthat. Szigetváron egy szupermarketet, illetve az Alpári Gáspár utcát nyúlgátak építésével védik a katasztrófavédelem állományából, illetve a helyi közreműködőkből álló szakemberek. A Pécsi-tó vízállása lassú emelkedést mutat.

Vízátfolyások Zalában

Zalában a jelentősebb folyókon még nincs árvízi készültség, de megteltek a kisebb vízelvezetők, és több patak is kiöntött a nagy mennyiségű csapadék miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vasárnap a honlapján.

A megye területén lévő kisebb vízfolyások szinte mindegyike megtelt az elmúlt napok csapadékos időjárása és a korábbi hetekben lehullott hó olvadásának együttes hatására. A problémát fokozza, hogy a magas víztartalmú talaj már nem tud több vizet felvenni, és ez a megye több pontján is gondot okoz.

Délben elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Murán, árvízi üzembe helyezték Zalaszombatfán a Kebele tározót. A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint Letenyénél rendelték el a védekezést.

A Páka és Ortaháza közötti mellékutat a folyamatos esőzések következtében kialakult vízátfolyások miatt lezárták. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy Magyarszerdahelynél, a 74-es főúton is vízátfolyások nehezítik a közlekedést.

Nagykanizsán a kiskanizsai városrész lakóépületeit veszélyezteti a kiöntött Principális-csatorna, ezért homokzsákokkal védik az épületeket. A Szentgyörgyvári-hegy lábánál lévő patak vízszintje is annyira megemelkedett, hogy elöntheti az ott lévő lakóházakat.

Liszóban is homokzsákokkal védekeznek, mert kiöntött a Liszói-patak, emiatt két lakóház került veszélybe. Nemesnépen a Szentgyörgyvölgyi-patak is már az utcákon folyik, de lakóépületeket nem öntött el a megelőző védekezésnek köszönhetően.

A Zala folyón tetőzéshez közeli vízállást, 376 centimétert mértek délután Zalalövőnél, ugyanakkor a folyó vízszintje Zalaegerszegnél lassabb ütemben, de még emelkedik. Zalaegerszeg Apátfa-településrészén a Zalavíz Zrt. folytatja a védekezést, a katasztrófavédelem kétezer homokzsákot biztosított többi között a város ellátását szolgáló ivóvízkutak védelmére. Kerkakutason – ahol délben egy idős embert kellett kimenteni a víz által körbezárt házából – a Cupi-patak vízszintje délutánra apadni kezdett.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közlése szerint újabb utat kellett lezárni a vízátfolyások miatt, így a Söjtör és Tófej közötti összekötőúton kívül járhatatlan a Boncodfölde és Bagod közötti út is. Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapja szerint a Zala folyón, a Kis-Balaton térségében mindkét oldalon harmadfokúra emelték vasárnap a belvízvédelmi készültséget.