Hófúvásra figyelmeztetnek a meteorológusok

2013.04.02. 15:00 Módosítva: 2013.04.02. 19:30

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki több megyére havazás, hófúvás és eső miatt.

ido
Fotó: idokep.hu

Szerdán tíz centiméternél is több hó hullhat Zala, Veszprém és Vas megyében. Ugyanezeken a területeken és Győr-Moson-Sopron megyében gyenge hófúvás is lehet. Reggel az északnyugati országrészben talaj menti fagyra kell számítani.

A hófúvás miatt két megyére - Győr-Moson-Sopron, illetve Vas megyére - narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést, két megyére - Veszprém, illetve Zala megyére - citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Tizenegy megyében jelentős mennyiségű esőre kell számítani. 24 óra alatt több mint 20 milliméter csapadék hullhat, ezért elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Pest megyére, valamint a főváros területére.

A keddről szerdára virradó éjjel a Nyugat-Dunántúlon viharossá (60-70 km/h között várhatók a legerősebb széllökések) fokozódik az északi szél. Délutántól lassan mérséklődik a légmozgás, továbbá a pozitív hőmérséklet miatt fokozatosan megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet délután általában 2, 9, a Tiszántúlon 10, 13 fok között alakul. Késő este 1, 10 fok várható, keleten lesz a melegebb.

A katasztrófavédelem arra kéri az autósokat, hogy aki útnak indul, tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.