Közokirat-hamisítás miatt megrovást kapott Juhászné Lévai Katalin

2013.04.02. 16:44

Bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesítette Juhászné Lévai Katalin szocialista politikust, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés és a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács volt elnökét kedden a Debreceni Járásbíróság.

A vádirat szerint a Hajdú-Bihar Megyei Területfejlesztési Tanács - aminek az elkövetés időpontjában a vádlott volt az elnöke - a területfejlesztéshez kapcsolódó, illetve adminisztrációs és koordinációs feladatainak elvégzésére létrehozta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Társaságot. A tanács 2003. május 22-én hozott határozatával e kht. könyvvizsgálóját 2003. május 31-i hatállyal visszahívta, majd a kht. ügyvezetője 2003. május 30-án a könyvvizsgáló jogviszonyát azonnali hatállyal, írásban felmondta. Egyben a kht. könyvvizsgálói feladatainak ellátására 2004. május 30-ig megbízási szerződést kötött egy kft.-vel.

A valótlan tartalmú "alapítói döntéseket" a vádlott is ellátta kézjegyével. Arról, hogy ezek nem felelnek meg a valóságnak, Juhászné Lévai Katalinnak, a kht. ügyvezetőjének és ügyvédjének is tudomása volt. A kht. ügyvédje az "alapítói döntéseket" a Hajdú-Bihar Megyei Bírósághoz mint cégbírósághoz a változás bejelentési kérelem mellékleteként benyújtotta, így a valótlan tartalmú okiratoknak megfelelően a cégnyilvántartásba mint közhiteles nyilvántartásba valótlan adatok kerültek, mivel a korábbi könyvvizsgáló megbízatása eszerint 2004. június 4-én járt le, az új könyvvizsgáló megbízásának időpontjaként pedig 2004. május 31. szerepel.

A vádlott a cselekmény elkövetésének idején országgyűlési képviselő volt, képviselői mandátuma 2010. május 13-án szűnt meg. Az ügyben a Legfelsőbb Bíróság 2011 januárjában hozott ítéletével a kht. ügyvezetőjét bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt, a kht. ügyvédjét pedig közokirat-hamisítás bűntette miatt megrovásban részesítette.

A bíróság kedden a legenyhébb szankciót alkalmazva megrovásban részesítette Juhászné Lévai Katalint.