Bajnaiék lemaradtak a szocialisták mögött

MTI/Index
2013.04.03. 19:31
A Medián legfrissebb felmérése szerint a Fidesz csekély mértékű, a mérési hibahatár alatti, az MSZP viszont statisztikailag is jelentősebb növekedést ért el márciusban, az Együtt 2014 - PM szövetség biztos szavazóinak száma viszont csaknem megfeleződött.

A teljes lakosságot tekintve a Medián legutóbbi felmérése szerint csekély változás történt a kormánypárt támogatottságában. A Fidesz az előző havi 26 százalékról mindössze egy százalékpontnyit javított, az MSZP viszont 3 százalékot javított, ami már valóban jelentős növekedésnek számít: a szocialisták támogatása 12-ről 15 százalékra nőtt.

A biztos pártválasztók - tehát a válaszadók kevesebb mint felének - körében a Fidesz támogatottsága 41 százalékról 45 százalékra emelkedett, a szocialistáké pedig 17 százalékról 24 százalékra. A Jobbik tábora 19 százalékról 17-re csökkent, míg az Együtt 2014 - PM szövetség biztos szavazóinak aránya 15 százalékról 8 százalékra esett.

A Medián márciusi adatai alapján sem a Demokratikus Koalíció, sem az LMP nem jutna be a parlamentbe, a két formáció ugyanis egyaránt két-két százalékon áll.

A két nagyobb párt szavazótáborának növekedését a választási hajlandóság növekedése is kísérte: Medián szerint kétéves csúcsára, a választani tudó népesség 47 százalékra emelkedett a biztos szavazók aránya. De a teljes népességnek még mindig több, mint egyharmada, egész pontosan 37 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a kínálatból egyetlen pártra sem szavazna.