Ötmilliárdra nőtt a Századvég megbízása

2013.04.04. 10:03 Módosítva: 2013.04.04. 10:23

Három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot fizethet ki a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Századvég konzorciumának közvélemény-kutatásra, tanulmánykészítésre és tanácsadásra, írja a Napi Gazdaság. A cégek dolgoznak a Fidesz-frakciónak, az MFB-nek és az NMHH-nak is.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) februárban újabb kiegészítő megbízást adott a Századvég konzorciumának közvélemény-kutatások és tanulmányok készítésére, valamint szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadásra nettó 196 millió forint keretösszegben.

A minisztérium honlapján közzétett szerződéses adatok szerint a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Strategopolis Kft. és a Századvég Gazdaságkutató Zrt. konzorciumával 2011. december 8-án nettó 1,110 milliárd forintos, majd három hónappal később, 2012. február 23-án újabb nettó 2,417 milliárd forint keretösszegű megállapodást írtak alá. Az új vállalkozási szerződés ezeket fejeli meg.

A keretösszegek teljes lehívása esetén összesen nettó 3,723 milliárd forintot (plusz 27 százalék áfa) fizethetnek ki a konzorciumnak a szerződésekben rögzítettek szerint − közölte az NFM.

A Századvég-csoportnak szinte minden területre kiterjedően kell a kormányzatnak szakpolitikai tanácsokat adni. A témák közt szerepel a nemzetközi gazdaságfejlesztés, szociálpolitika, társadalom-, ifjúság- és esélyegyenlőség-politika, innováció, médiapolitika és médiapiac, kultúrpolitika, energetika és fenntartható fejlődés, foglalkoztatáspolitika, környezetvédelem, informatika és kommunikáció, közigazgatás, önkormányzatok, területfejlesztés, vagyongazdálkodás, európai uniós támogatások elosztása és lehívása, infrastruktúra, kritikus infrastruktúra-biztonság, valamint a kis- és középvállalkozások fejlesztése. A Miniszterelnökség is részt vesz az elvégzendő feladatok szakmai tartalmának meghatározásában, illetve az elvégzett feladatok ellenőrzésében. A konzorciumot bevonják a jogszabály-előkészítésbe is.

A Századvég folyóiratot és szellemi műhelyt 1985-ben alapította Stumpf István politológus, volt miniszter, jelenleg alkotmánybíró. (Az alapítvány elnöke most Lánczi András, igazgatója G. Fodor Gábor.) A Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t 2010. március végén hozta létre Giró-Szász András politológus, jelenlegi kormányszóvivő és Heim Péter közgazdász, aki az igazgatóság elnöki székét is elfoglalja. Giró-Szász 2011 szeptemberében, kormányszóvivői kinevezését követően lemondott igazgatósági tagságáról és tulajdonosként is törölték a cégnyilvántartásból.

A Strategopolis Kft.-t stratégiai elemző és kommunikációs tanácsadó cégként 2006-ban alapították, ügyvezetője és egyik tulajdonosa 2011 szeptemberéig Giró-Szász András volt. A cég tulajdonosa a hatályos cégadatok szerint Heim Péter és Molnár Norbert Imre, a Századvég Zrt. gazdasági ügyintézője. Az ügyvezetői posztot jelenleg Szalay-Bobrovniczky Kristóf, a Századvég Alapítvány elnökhelyettese, a Századvég Zrt. igazgatóságának tagja és Várkonyi Gáspár, a Századvég Zrt. gazdasági igazgatója tölti be.