A keceli templomban nem támogatták a rezsicsökkentést

2013.04.05. 16:46
A plébános és a fideszesek tévé által is közvetített veszekedése lett Kecelen a rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtésből, amikor a templomban felállított standot a plébános megpróbálta eltávolíttatni. A pártvezetés azt állítja, hogy a helyi erők hibáztak. Péntekre egyébként a megcélzott másfél millió aláírásból 350 ezer körül számban gyűjtött össze a párt.

Az Index információi szerint a keceli kábeltelevízió egyenesben közvetítette azt az emelt hangú veszekedést, amely a húsvéti szent mise után alakult ki a katolikus templomban.

Burányi Roland plébános néhány hete a város fideszes polgármesterét is kitiltotta a templomból, miután a városvezetés átvette az irányítást a helyi média felett. A keceli hívek a szószékről rendszeresen megkapják a helyi közéleti ügyekkel kapcsolatos kinyilatkoztatásokat, amelyek általában szöges ellentétben állnak a fideszes városvezetés nézeteivel. Burányi plébános fellépései meglehetősen furcsa helyzetbe hozzák ezzel a hallgatóság kormánypárti elkötelezettségű részét.

Most a párt rezsicsökkentés melletti aláírásgyűjtési akciója miatt támadt neki a párt képviselőinek.

A katolikus közösséghez tartozó Fidesz-aktivisták a templom épületén belül állították fel az aláírásgyűjtő standot, amit a plébános nem hagyott szó nélkül, hanem a misét be sem fejezve válogatott szavakkal utasította ki őket az épületből.

A cink.hu bukkant rá az esetről hírt adó KecelInfo cikke alatt az egyik érintett aktivista bejegyzésére, amelyben elismerte ugyan, hogy bevitték a templomon belülre a gyűjtőíveket, de egy adakozásból származó pénzösszeg sorsának firtatásával a magát "3 gyerekes 4 unokás nagymamának" nevező aktivista vissza is támadott Burányival szemben. „Valóban a két üveg között gyűjtöttem, mert országosan meghirdették, hogy a templomokban kezdjük. Semmit sem csináltam, csak egy sarokban kihelyeztem az aláírásgyűjtő íveket. Néhányan kiléptek a sorból, és saját megfontolt érdekükben aláírták a lapot. Ekkor kezdett az atya a legmagasabb hangján nem is kiabálni, hanem üvölteni. Én az ilyen hangra nem reagálok. Az atya jobban tenné, ha az egy éve keresett kerítés-, közösségi ház és az orgonajavításra összeszedett pénzekről beszélne.”

A Fidesz kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté az Index kérdésére cáfolta az aktivista állítását, leszögezve, hogy az aláírásgyűjtés szervezői biztosan nem kaptak arra szóló bíztatást, hogy az ívekkel templomokba menjenek. Kocsis szerint ezt alátámasztja az is, hogy hasonló eset sehol az országban nem történt. A kommunikációs igazgató szerint a helyi aktivista hibázott az akcióval.

A párt egyébként másfél millió aláírás összegyűjtését célozta meg, az egyes választókerületek vezetőitől azt kérték, hogy a tíz hetesre tervezett akció alatt 15-16 ezer támogatót próbáljanak összeszedni. Pénteken 350 ezernél tartott a gyűjtés.