Tényleges életfogytot kapott Bándy Kata gyilkosa

2013.04.05. 13:05

Fegyházban letöltendő tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Bándy Kata gyilkosát első fokon a Pécsi Törvényszék Bándy Kata aljas indokból elkövetett meggyilkolásáért és kifosztásáért P. Lászlót pénteken, a büntetőper ötödik tárgyalási napján. Az ítélet azt jelenti, hogy P. László élete végéig börtönben marad. A férfit 10 évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, emellett meg kell térítenie 12,5 millió forint bűnügyi költséget, és 28 960 forintos vagyonelkobzást is kapott.

Börtön helyett P.-nek halmazati büntetésként kell fegyházban ülnie. Azért döntött így a bíróság, mert a áldozata meggyilkolásakor épp próbára volt bocsátva egy korábbi cselekmény miatt, továbbá ki is fosztotta Bándy Katát.

A pécsi rendőrségi pszichológus tavaly július 7-ről 8-ra virradó éjszaka tűnt el, miután egyedül indult haza egy szórakozóhelyről. Eltűnése után szerettei a Facebookon kértek segítséget, a lány keresése elképesztő tömegeket mozgatott meg. Bándy Katát néhány nappal később megtalálták holtan. P. Lászlót július 15-én fogták el.

A gyilkosság és a feltételezett tettes kiléte hatalmas indulatokat kavart, mert Bándy Kata csinos, fiatal, a rendőrségnek dolgozó nő volt, a Facebook-generáció tagja, P. László pedig büntetett előéletű, drogfogyasztó cigány férfi. Sokan a halálbüntetés visszaállítását követelték.

A fegyházban letöltendő tényleges életfigytiglani szabadságvesztés (TÉSZ) a magyar büntetőjog szerint kiszabható legsúlyosabb büntetés: az elítélt – hacsak a törvény időközben nem változik – soha nem helyezhető szabadlábra. A TÉSZ-re ítélteket a Csillag börtönben őrzik Szegeden, egy speciális, elkülönített részlegben, magánzárkákban.

Mivel a TÉSZ-nél súlyosabb ítélet nincs, az itt őrzöttekre különleges szabályok vonatkoznak, ugyanis ők már "büntetlenül" követhetnének el további bűncselekményeket. Kilátástalan helyzetük miatt a TÉSZ-es elítéltek semmivel sem motiválhatók, ezért ezt a büntetést a szakmában sokan embertelennek tartják. A társadalomban azonban nagy a támogatottsága, mivel a legtöbben úgy vélik, hogy bizonyos bűnök elkövetőit semmilyen körülmények között nem szabad emberek közé engedni.

A büntetőper február 18-án kezdődött a Pécsi Törvényszéken. A tárgyalások eseményeiről és az ügy legfontosabb kérdéseiről készült összefoglalónkat itt találja, a Velvet folyamatos tudósítása az ítélethirdetésről itt olvasható.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport