A Volánbusz nem tett le az elővárosi járatokról

2013.04.06. 17:14

A Volánbusz Zrt. továbbra is készül az agglomerációs buszjáratok üzemeltetésének átvételére, noha az ennek érdekében kiírt tendere a benyújtott pályázatok formai érvénytelensége miatt eredménytelenül zárult – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) kommunikációs főosztálya szombaton. A tárca közleménye szerint a Volánbusz tenderének eredménytelensége a feladatok május 1-jével tervezett átadás-átvétele ellehetetlenült.

Az NFM legfontosabb kötelezettségének a szolgáltatás folyamatos fenntartását, az ellátás zavartalan biztosítását tartja. Ezzel kapcsolatban felhívták a figyelmet: az európai uniós előírások vis maior esetén lehetővé teszik, hogy a közvetlenül megbízott szolgáltatónak legfeljebb két évre meghosszabbítsák az üzemeltetést. A szaktárca hamarosan dönt arról, hogy ezt a megoldást választja-e, és ha igen, milyen időtartamra hagyja meg a BKV-nál a járatok közlekedtetését.

A Volánbusz ugyanakkor továbbra is készül a járatok szabályszerűen elhalasztható, de középtávon elkerülhetetlen átvételére – közölte a fejlesztési minisztérium, jelezve, hogy a társaság járműbeszerzési kiírása jelenleg is nyitott. A szolgáltató a tender eredményes lezárása esetén, a szükséges eszközök és munkaerő birtokában akár már idén képes lehet az üzemeltetésre.

Az NFM hangsúlyozta, kilenc Budapest környéki település több tízezer lakójának folyamatos ellátása érdekében a magyar és EU-s jogszabályi lehetőségekhez illeszkedő, felelős döntést fog hozni az elővárosi buszjáratok további sorsáról. Bár a szolgáltatás idén májustól előreláthatóan nem változik, a későbbiekben – elsősorban a korszerű járművek tervezett forgalomba állítása miatt – a színvonal emelkedése várható a jelenlegi menetrendi szerkezet és tarifák fenntartása mellett – jegyezték meg.

A közlemény szerint a buszvonalak átvételével a kormányzatnak célja, hogy ezzel is hozzájáruljon „az elavult technológiával és műszaki körülmények között működő, évről évre egyre nagyobb veszteséget felhalmozó fővárosi közösségi közlekedés ésszerűsítéshez”.