Vakvezető kutyával mindenhova be lehet menni

2013.04.06. 13:31

A vakvezető kutyák és a gazdáik jogaira kívánta felhívni a figyelmet a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szombati bemutatóján, amelyen az érdeklődők kipróbálhatták egyebek mellett azt is, milyen érzés bekötött szemmel vakvezető kutyával közlekedni.

Az iskola vezetése azért szervezett tájékoztató napot, mert tapasztalataik szerint az egyébként kutyák elől elzárt nyilvános helyek üzemeltetői sokszor nincsenek tisztában azokkal a jogszabályi rendelkezésekkel, amelyek kimondják, hogy a vakvezető kutyával rendelkező látássérültek olyan helyre is bemehetnek kutyáikkal, ahova elvileg állatot nem lehetne bevinni – hangzott el a szombati budapesti bemutatón.

A látássérültek gyakran találkoznak bizonytalansággal az üzleteket és egyes szolgáltató helyeket védő biztonsági őrök részéről is, ezért a szervezők hangsúlyozták, hogy egy miniszteri rendeletben meghatározott jogok szerint a vakvezető kutya a kiképzés során kiképzőjével, majd az alkalmazás időszakában látássérült gazdájával szabadon beléphet minden nyilvános helyre, többek között élelmiszerboltba, étterembe, közfürdőbe, állatkertbe, bármilyen oktatási intézménybe. Utazhat tömegközlekedési eszközön, használhatja az álló mozgólépcsőt és szájkosarat sem kell viselnie. A vakvezető kutyák azonosítását a speciális hám teszi egyszerűvé, emellett azonban előírás, hogy a vakvezető hámjukon, vagy a nyakukban az őket kiképző szervezet azonosítóját is jól láthatóan viselniük kell.

Jól szocializált kutyák kellenek

„Nyugodt és megbízható vakvezető kutya csak a jól szocializált, sokféle helyzethez, környezeti ingerhez korán hozzászoktatott kutyából válhat. Ezért fontos, hogy a kiképzés alatt álló, még nem látássérült gazdával közlekedő kutyák számára is nyitva álljanak az ajtók” – hangsúlyozták az iskola kiképzői és hozzátették: az állatokat kétéves korukig képzik, utána leendő gazdájukkal hónapokig, felügyelet alatt közösen gyakorolnak, míg végül együtt közlekedésbiztonsági vizsgát tesznek.

Ma Magyarországon 20 ezer vak ember él, de közülük csupán 150-et segít vakvezető kutya, így nyilvános helyeken is viszonylag ritkán találkozhatnak velük az emberek. Ez lehet az oka annak, hogy a rájuk vonatkozó előírásokat csak kevesen ismerik – vélték a szervezők.