A Fidesz elítéli az Adj gázt! felvonulást

2013.04.07. 20:53

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője közleményben tiltakozik a Magyar Motoros Menet "Adj gázt!" címmel áprili 21-ére, az Élet Menetével egy napra szervezett, a Dohány utcai zsinagógát is érintő felvonulása ellen: „Aki az Élet Menete napján ilyen címmel, ezekre a helyszínekre hirdet meg demonstrációt, nyilvánvalóan provokatív célzattal teszi azt. Politikusként és évek óta az Élet Menete résztvevőjeként rendkívül ízléstelennek tartom és mélységesen elítélem ezt a szándékot”.

Korábban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége is közleményben szólította fel a hatóságokat, hogy akadályozzák meg az Élet Menetével egy napra szervezett motorosfelvonulást. A Mazsihisz szerint a rendezvény címe „félreérthetetlenül utal az Auschwitzban mérgesgázzal meggyilkolt több mint négyszázezer honfitársunk kínhalálára és egyben felhívást jelent a rémtettek megismétlésére”.

A Szabad Emberek Magyarországért SZEMA ugyancsak közleményben tiltakozott az április 21-re tervezett motoros felvonulás ellen. A szervezet felkérte a magyar kormány miniszterelnökét és belügyminiszterét, hogy a Nemzeti Érzelmű Motorosok felvonulásának engedélyét a rendőrség azonnali hatállyal vonja vissza, és "a rendőrség vezetősége kövesse meg a méltóságukban megsértett, fájdalmukból cinikusan gúnyt űzött zsidó közösség tagjait".