Monoron még a Jobbik is megverte az MSZP-DK-t

2013.04.07. 19:37

(Cikkünk folyamatosan frissül.)

Tíz helyen tartottak időközi választást, egy helyen népszavazást vasárnap. Öt településen is fideszes polgármester mondott le, főleg összeférhetetlenség miatt. (Többségüket járási hivatali vezetővé nevezték ki.) Az ötből három településen (Jászszentlászló, Túristvándi, Regöly) a Fidesz újabb jelöltet indított, Ostffyasszonyfán és Ipolytarnócon nem.

Az időközi választásokon érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.

Ahol nyert a Fidesz

  • Monoron (Pest megye) a fideszes Balogh Imre Ferenc 212 szavazattal nyerte az egyes számú egyéni választókörzetben tartott választást. Itt két és fél éve is a Fidesz jelöltje nyert. Második a jobbikos Bokros Tibor lett 110 szavazattal, harmadik Mikla László, az MSZP és a DK közös jelöltje 57 szavazattal.
  • Regölyben (Tolna megye) a fideszes Kövér István nyert 369 szavazattal. Két független vetélytársa 130, illetve 11 szavazatot kapott. Kövér elődje is fideszes politikus volt.
  • Túristvándiban (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) fideszes váltja a fideszest a polgármesteri székben. A kormánypárt támogatásával indult Lakatos Tiborra több, mint dupla annyian szavaztak, mint a második és harmadik helyezett függetlenekre összesen.

Ahol kikapott a Fidesz

  • Jászszentlászló (Bács-Kiskun megye) az egyetlen település, amit elvesztett a Fidesz. A független Nagy Andrásra 869-en, a fideszes nagy Andrásra 501-en szavaztak. A falut eddig a fideszes Kiss Melinda vezette.

Így szerepeltek más pártok

  • Szászfán (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) Kiss Zsolt a Roma Polgárjogi Mozgalom színeiben lett polgármester. A független Kiss Zsoltot négy szavazattal előzte meg. Érdekesség, hogy a szintén független Bernáth Ferencre senki sem adta le a szavazatát, habár kilencvenen is szavaztak.
  • Ipolytarnócon (Nógrád megye) nem sikerült az áttörés a Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak. Jelöltjük, Donkó Vilmos második lett 89 szavazattal a polgármester-választáson, győzött a független Bolyós Gáborné 129 szavazattal. Más nem indult, a falut eddig fideszes polgármester vezette.
  • Sárosdon (Fejér megye) a független Dunkl Gergely lesz az új polgármester. Itt három független és egy jobbikos jelölt indult, aki harmadik lett.

Ahol csupa független csatázott

  • Ostffyasszonyfán (Vas megye) a Fidesznek esélye sem volt megvédeni a polgármesteri címet. A lemondott Gecse József helyett ugyanis két független jelölt indult, és végül a 301 szavazóból 214-en Mihacsi Szabolcs Istvánt támogatták.
  • Szelestén eddig is független volt a polgármester, ezután is az lesz. A négy független jelöltből nagy fölénnyel Rozmán József lett a falu első embere.
  • Jéken (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) három független jelölt közül Kovács József nyert.