A Békemenet Európától is megóvja a hont

2013.04.09. 16:34
A kormány melletti megmozdulásairól ismert Civil Összefogás Fóruma már ezer embert toborzott "civil honvédő seregébe", hogy külföldön is megvédjék Orbánékat a "támadásoktól". Az még kérdés, hogyan.

Már kétezer értelmiségit trombitált össze a Békemenetet is szervező Civil Összefogás Fóruma (CÖF), jelentette be az Civil Együttműködési Tanácskozás Fórumának elnöke, Csizmadia László a polgarportal.hu-n. A Szellemi Honvédelem című kiáltványhoz csatlakozók közül Csizmadia szerint több mint ezren jelezték, hogy a szervezet napi munkájában is részt vennének. Állítása szerint felállt egy „civil honvédő hadsereg”, mely kész reagálni minden „támadásra”, és nem hagyja, hogy „bárki is gyalázza Magyarországot, a magyar kormányt, s semmibe vegye történelmünket, kultúránkat”. A nyilatkozatba azt is beleírták, hogy "kulturáltan, a tények mentén" akarnak munkálkodni.

A toborzásra az sarkallta a kormánypárti – és az Átlátszó adatai alapján busás kormányzati támogatást élvező – civil szervezetet, hogy március végén a német és osztrák irodalmi-, illetve színházi élet számos kiemelkedő alakja – köztük a Nobel-díjas írónő, Elfriede Jelinek – gyújtó hangú kiáltványban tiltakozott a magyar demokrácia állapota miatt, és „Magyarország felszabadítására” szólított fel. A CÖF szerint az ország szuverenitásába való beavatkozás és a „társadalmi béke felbomlasztása” a bolsevizmusra emlékeztető eszközök, és „itt az ideje, hogy a külföldi sajtó is megtudja az igazságot Magyarországról, és a magyar kormányról", ezért véleményüket ezentúl a határon túl is meg akarják jeleníteni.

Igyekeztük megtudni Csizmadia Lászlótól, milyen formában képzeli el a külföldi sajtóban való megjelenést, és ennek mi köze van a nemrég toborzott ezer aktív önkénteshez, de ő a kuratórium döntéséig nem kívánt részleteket elárulni terveikről.