no

Habony Árpádnak nincs rendszeres jövedelme?

2013.04.09. 16:01
Továbbra sem világos, miből él Orbán Viktor kormányfő legközvetlenebb tanácsadója. Semjén Zsolt kormányfő-helyettes szerint Habony Árpádnak nincs szerződéses kapcsolata a kormányzattal. Habony nem kap fizetést a kormányzati tanácsadó szerepét betöltő Századvég-csoporttól sem, és rég nem termel pénzt a Színes Tinták nevű cége sem.

Habony Árpád nem áll kormányzati alkalmazásban, így semmiféle állami szolgáltatásban nem részesül – írta a múlt hétvégén Semjén Zsolt kormányfő-helyettes egy parlamenti kérdésre adott válaszban. (pdf)

A DK képviselője, Vadai Ágnes Habony kormányzati jogviszonya mellett arról is érdeklődött, hogy Orbán Viktor főtanácsadóját a Terrorelhárítási Központ (TEK) védi-e. Vadai két héten belül három kérdést is feltett a témában a kormányfőnek. A politikus ezekben az Index tavaly áprilisi cikkére is hivatkozott, amely a Századvég-cégcsoport kormányzati kapcsolataival foglalkozott. A kérdésekre Orbán helyett Semjén Zsolt válaszolt.

Habony tíz éve Orbán egyik legközelebbi munkatársa, azonban az elmúlt időszakban végig megőrizte kivülállóságát, és nem vállalt semmilyen hivatalos posztot. Közben az is ismert, hogy életmódja meglehetősen magas bevételeket feltételez, hiszen drága autókat vezet, rendszeres vendég a főváros legmenőbb éttermeiben, fitnesstermeiben, és még személyi testőrt is tart.

Az továbbra sem világos, hogy a tanácsadó miből fedezi kiadásait, honnan van rendszeres havi jövedelme. Tavaly szeptemberben a Miniszterelnökség az Indexnek azt írta: Habonynak semmilyen szerződéses kapcsolata nincs a kormányfő hivatalával, és hasonló választ küldött a Fidesz-frakció sajtóosztálya is, bár nehezen elképzelhető, hogy a miniszterelnök főtanácsadója részmunkaidőben dolgozik Orbán Viktornak.

Az Index a Vadai által is idézett cikkben foglalkozott azzal, hogy a Századvég kormányzati tanácsadói megrendeléseit Habony Árpádnak köszönhette-e. Bár Habonyt baráti és üzleti kapcsolatok kötik a Századvég vezetőihez, a cég az Indexnek még márciusban azt mondta, hogy ők sem állnak kapcsolatban Habonnyal, illetve a tanácsadói cégeivel. (A Századvég-csoportnak három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot fizethet a kormány tanácsadásra  .)

Habonynak saját vállakozásaiból sem származik komoly jövedelme. Az Opten cégadatbázis szerint a tanácsadónak korábban hét különböző cégben voltak érdekeltségei. Jelenleg azonban csak az üzleti tanácsadással foglalkozó Színes Tinták Kulturális Tanácadó és Szolgáltató Bt. köthető hozzá, amelynek vezetője és beltagja is egyben. A cég az elmúlt két évben komoly üzleti tevékenységet nem bonyolított: 2011 és 2010-ben nulla forint volt az adózás után utáni eredménye, 2009-ben pedig 315 ezer forint veszteséget termelt.

Habony a 2002-es választás után került szorosabb kapcsolatba a Fidesz vezetésével. A vereség miatt a pártvezetés akkoriban szakított a Happy End Kft-vel. Ő később annak ellenére is bennmaradt Orbán szűkebb stábjában, hogy aktívan részt vett a Fidesz számára kudarccal végződő 2006-os választási kampányban. Mielőtt Orbán tanácsadója lett volna, Habony bútorok restaurálásával foglalkozott, valamint az első Orbán-kormány idején részt vett a Szent Korona a Parlamentbe történő átszállításában.

Legutóbb akkor irányult rá a figyelem, amikor a Magyar Narancs február végén arról írt: Habonyt másfél éve jogerősen elítélték garázdaság vétsége miatt. A lap szerint Habony még 2006-ban keveredett konfliktusba a Lexus terepjárója elé lépő házaspárral. Bár a hetilap szerint Habony az eljárás során elismerte a tettlegességet, a tanácsadó ügyvédje azt közölte: a bíróság végül sem a testi sértést, sem a bántalmazást nem állapította meg, és az ítéletében a garázdaság vétségében sem büntetést, hanem csak intézkedést alkalmazott.