Weboldal pótolja a külföldön dolgozó fideszes képviselőt

2013.04.11. 14:16
Fél év külföldi munkavállalás után a napokban tért haza először Siklós volt alpolgármestere, aki az önkormányzati munkát ausztriai vendéglátózásra cserélte, ezért tavaly októberben lemondott tisztségéről. A tartós távollét ellenére Varga Tamás megtartotta képviselői mandátumát, a térségben több időközi választási vereséget szenvedő Fidesz pedig nem is szorgalmazza, hogy „szeretett városukra” újabb anyagi terhet rójon egy helyi választás. A hiányzó képviselő választókörzetének inkább saját internetes tájékoztató oldalt ígértek be.

"Higgye el, hogy a 250 ezer bruttó nem olyan zsíros fizetés, hogy annál jobb egzisztenciát ne lehetne találni máshol" – nyilatkozta az Indexnek Varga Tamás 2012 októberében, miután lemondott Siklós alpolgármesterének posztjáról azért, hogy külföldre menjen szerencsét próbálni. A vendéglátós területen mozgó Varga akkor azt is leszögezte, hogy már egyezetett Fidesz-beli főnökeivel, és az alpolgármesteri megbízatás mellett visszaadja önkormányzati képviselői mandátumát is.

Siklós
Siklós
Fotó: Wikipedia

Nem tette. Fél éves ausztriai munkavállalás után a napokban tért haza először városába, ahol a képviselőtestület ülésein tavaly ősz óta Siklós-Máriagyűd egyéni önkormányzati képviselőjének helye üresen árválkodott.

Varga elhanyagolt képviselői munkája természetesen szemet szúrt a siklósi ellenzéknek. Az LMP fáklyás tüntetést hirdetett „a választóikat becsapó önkormányzati képviselők, és az őket támogató, hataloméhes pártok” ellen. Az LMP-sek könnyen meglovagolhatták „lógós képviselő” ügyét, hiszen újabban már úgy vélekedik, hogy az internet és telefon világában a távolság nem akadály, külföldről is el tudja látni képviselői munkáját.

Varga lemondással kapcsolatos álláspontjának megváltozásában nagy valószínűséggel szerepet játszott, hogy pártja, a Fidesz számos vereséget szenvedett el a dél-baranyai körzetben tartott időközi választásokon. A párt jelöltjei legutóbb egy hónapja Harkányban és Vajszlón maradtak alul az önkormányzati mandátumokért folyó versenyben.

A siklósi Fidesz március végén egyértelműen be is jelentette, hogy nem lesz időközi választás. Pohl Marietta, aki Vargától vette át a Fidesz siklósi szervezetének elnöki tisztét, a Siklós Híradónak azt nyilatkozta, hogy a távollévő képviselő leváltása „a hatalomvágytól ittas, saját politikai céljaikért gátlástalanul összeboruló ellenzéki erők átlátszó követelése”, azoké az erőké, amelyek „nem tartják szem előtt, hogy egy időközi választás milyen mértékű anyagi terhet ró szeretett városunkra”.

A városi pártelnök szerint Varga képviselőtestületi hiányzását egy kifejezetten Máriagyűdről és a gyűdieknek szóló internetes oldal indításával hidalják át. „A portál elsősorban közéleti témákkal fog foglalkozni. A puszta hírközlés helyett az egyes témákat szeretnénk jobban feldolgozni, hátteret adni hozzájuk, gyűjteni a helyiek ötleteit, lehetőséget biztosítva arra, hogy kifejezzék véleményüket.”

A Magyar Narancs megpróbálta kideríteni, hogy külföldi munkavállalása idején Varga Tamás felvette-e képviselői tiszteletdíját, a kérdésre azonban sem Marenics János polgármester, sem a jegyzői iroda nem adott választ. Pohl Marietta a Siklós Híradónak adott nyilatkozatából azonban kiderült, hogy kapott. A Fidesz-elnök ugyanis bejelentette azt is, hogy Varga a város gyengén működő tömegközlekedése javára fogja felajánlani fizetését.