Szír határsértőket fogtak

2013.04.13. 09:50

Több csoportban hat algériai, öt koszovói és egy szír határsértőt fogtak el a szerb-magyar határ Bács-Kiskun megyei szakaszán pénteken - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-t. A külföldi állampolgárokat tiltott határátlépés miatt előállították.

A szír és az algériai határsértők menekültstátus iránti kérelmet nyújtottak be, ezért őket a békéscsabai befogadó állomásra szállították. Két koszovói állampolgár szintén menekültstátus iránt folyamodott, őket is Békéscsabára szállították. Két koszovói határsértőt a kiskunhalasi őrzött szálláson helyeztek el, egy koszovói férfit pedig tiltott határátlépés miatt feljelentettek, utána azonban szabadon távozhatott, mert érvényes koszovói személyi igazolvánnyal, magánútlevéllel és német tartózkodási engedéllyel rendelkezett.

Taxival Ausztriába

Győr-Moson-Sopron megyében két nap alatt 23 olyan embert fogtak el a rendőrök, akik illegálisan próbáltak Ausztriába jutni. Tizennyolcan taxival, öten pedig vonattal akartak arra jogosító okmányok nélkül a szomszédos ország területére jutni. A közúton - kivétel nélkül az M1-es autópályán - próbálkozók közül 14 pakisztáni, három afgán és egy guineai állampolgár volt, tízen humanitárius tartózkodási engedéllyel, négyen a befogadó állomás területén érvényes kártyával rendelkeztek, további négy ember pedig semmiféle iratot nem tudott felmutatni.

Két pakisztáni, egy algériai és egy marokkói férfit nemzetközi gyorsvonatról szállítottak le, egy másik marokkóit pedig Sopronban igazoltattak a rendőrök. Valamennyien csak a befogadó állomás területére érvényes iratokkal rendelkeztek.