A hasfalat ütötték a kényszervallató rendőrök

2013.04.17. 07:30

Nem hivatalos eljárásban cselekedett az a két rendőr, akiknek a vallatása során az izsáki rendőrőrsön április elején meghalt egy 47 éves, román állampolgár – írja a Népszabadság.

A nyomozás egy orgoványi férfi feljelentése alapján, 2012. augusztus 31-én indult lopás vétségének gyanúja miatt, eltűnt egy láncfűrész, egy termosztát és hatvan méter kábel. A rendőrök a férfit előállították az izsáki rendőrőrsre, ahol néhány órán belül meghalt. Az elsődleges orvosi szakvélemény szerint azért, mert bántalmazták.

A kihallgatásról nem készült szabályos jegyzőkönyv, a lopási ügyet tavaly október 25-én lezárták, a nyomozás újraindításáról hétfőn határozott a Kiskőrösi Rendőrkapitányság. Erről az illetékes ügyészséget nem értesítette.

A lap szerint időközben a rendőrségen jelentkezett egy tanú, aki szerint a férfi halálát megelőző napokban egy összeszólalkozás során összeverték. Ezt a rendőrök védelmét ellátó ügyvédek is megerősítették. Ugyanakkor az elhunyt férfi élettársa azt mondja: a férfi senkivel nem verekedett, a testén semmiféle sérülés nem volt, a hétvégét együtt töltötték. 

A Népszabadság szerint a hátrabilincselt kezű férfi halálát a hasfalát ért ütésekből származó belső vérzés okozta. Kiszivárgott információk szerint az ügyészségnek van egy koronatanúja, egy rendőr, aki rövid időre betért az izsáki rendőrőrsre akkor, amikor a férfit vallatták. Ő fültanúja volt annak, hogy a két járőr milyen módszerekkel próbálja vallomásra bírni a férfit. A járőrök védőinek nincs tudomásuk arról, hogy lenne ilyen tanú.